Теми статей
Обрати теми

Артур Товмасян: Асоціація органів місцевого самоврядування — не надбудова над радами, а платформа для співпраці

Закон України «Про асоціації органів місцевого самоврядування» був ухвалений ще 12 років тому. Основною метою Закону було забезпечення захисту інтересів і прав різних рівнів місцевих рад, обмін досвідом членів відповідних асоціацій, проведення навчальних заходів. Як працює Закон, чи є необхідність удосконалювати його положення, а також про практику роботи першої в Україні Харківської обласної Асоціації, яка була зареєстрована ще 8 травня 2007 року, про загальні проблеми всіх асоціацій на сучасному етапі ми поспілкувалися із Президентом обласної Асоціації, головою Харківської обласної ради Артуром Товмасяном.

Вітаємо вас, шановний Артуре Едмаровичу, із нещодавнім обранням керівником Асоціації, до складу якої входять майже усі сільські, селищні, міські та районні ради області. На Загальних зборах було затверджено звіт про роботу Асоціації. Розкажіть про враження від роботи обласної Асоціації та про перші рішення Асоціації у новому складі.

Дякую за привітання! Нагадаю, що Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області, як місцева Асоціація, була утворена 14 років тому, тобто ще задовго до прийняття відповідного закону. Вже на той час виникла необхідність об’єднати зусилля місцевих рад регіону, щоб донести голос наших територіальних громад до органів державної влади різного рівня.

За ці роки зроблено вже чимало. Наприклад, створено професійний виконавчий орган та об’єднуючий майданчик — офіс виконавчої дирекції у приміщенні Держпрому. Облаштовано сучасний офіс для роботи представників місцевих рад: проведення відповідних переговорів та зустрічей, підготовки проєктів документів, проведення нарад та навчальних заходів у режимі online або offline тощо.

Традиційним стало проведення зустрічей керівників місцевих рад на базі тих чи інших територіальних громад для ознайомлення із практичним досвідом роботи депутатського корпусу, місцевих рад та їх виконавчих органів.

За зверненнями Асоціації, які завжди підтримувались Українською асоціацією районних та обласних рад, колективним членом якої є наша Асоціація, внесено через народних обранців чимало змін до законодавства у сфері правового регулювання місцевого самоврядування.

Асоціацією систематично проводяться навчальні заходи для депутатів, керівників місцевих рад, їх профільних заступників та спеціалістів за участі провідних експертів — вчених та практиків, керівників обласної ради та державної адміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади. Учасники цих заходів завжди мають можливість безпосереднього спілкування як між собою, так і з представниками влади та отримувати конкретні відповіді та рекомендації від організаторів навчання.

Є чимало інших позитивних результатів роботи, втім час вимагає активізації роботи Асоціації та пошуку нових форм комунікації депутатів та керівників місцевих рад як між собою, так і з органами державної влади.

З цією метою ми оновили керівний склад Асоціації, вдосконалили її структуру та структуру виконавчої дирекції, оновили секції та утворили окремі секції сільських, селищних, міських, районних рад. Вперше запровадили профільні комісії як форму залучення до роботи Асоціації не тільки керівників місцевих рад, але й їх заступників, депутатів та старост. Активізується робота Центру розвитку громад Асоціації щодо залучення технічної допомоги для реалізації на місцях різних проєктів і програм.

Переконаний, що на обласному рівні наша Асоціація значно розширить спектр своєї роботи.

Ви сказали, що обласна Асоціація є колективним членом Української асоціації районних та обласних рад, а чи все влаштовує Вас у роботі асоціацій всеукраїнського рівня?

На сьогодні в Україні зареєстровано чотири Асоціації із всеукраїнським статусом: Українська асоціація районних та обласних рад, Всеукраїнська асоціація громад, Асоціація міст України та Всеукраїнська асоціація ОТГ.

Зрозуміло, що, представляючи інтереси органів місцевого самоврядування різного рівня, асоціації будуть виходити з різних позицій, мати різні точки зору на ті чи інші питання. Я розумію та поважаю думку своїх колег з інших асоціацій, навіть коли не можу з ними погодитися. Щоб дійти порозуміння, знаходити спільну мову, потрібен постійний діалог.

Наприклад, ситуація навколо діяльності районних рад. За Конституцією України районні ради представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст. Зокрема, Основний Закон визначає, що районні ради затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідних районів та контролюють їх виконання; затверджують районні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету.

Разом з цим районні ради виключені з мережі на отримання коштів державного бюджету, обмежені джерела наповнення районних бюджетів. Що значно ускладнює роботу новообраних районних рад. Така ситуація склалася, у тому числі, через неузгодженість позицій національних асоціацій органів самоврядування.

Чи є вихід із цієї ситуації?

Можливо, настав час для внесення змін до базового закону про Асоціації органів місцевого самоврядування. На мій погляд, потрібне перезавантаження основних його положень, аби створити умови для пошуку консолідованої позиції всіх всеукраїнських асоціацій. Треба знайти для цього формат, який влаштовував би усі сторони. Можливо, це буде спільний колегіальний орган — Конгрес (Асамблея) органів самоврядування, існування, основні функції та повноваження якого будуть закріплені, наприклад, згаданим законом про асоціації. Можливо, робота у форматі спільних круглих столів, робочих груп. Вважаю прийнятною будь-яку форму діалогу, якщо на меті – стале функціонування органів місцевого самоврядування всіх рівнів, спрямоване на забезпечення потреб громад та інтересів їх мешканців.

Отже, повернемось до Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, яка цьогоріч оновила склад. Які нові форми робити чекають на неї?

Передовсім, хочу на цьому наголосити, я бачу Асоціацію органів місцевого самоврядування Харківської області не як надбудову над радами різних рівнів чи орган, який певним чином здійснює вплив чи контролює діяльність представницьких органів.

Для мене Асоціація – додатковий простір для постійного діалогу між органами місцевого самоврядування різних територій та рівнів, де відбувається обмін думками, кращими практиками, формується спільна платформа для комунікації з органами виконавчої влади.

Накопичений роками досвід роботи Асоціації потрібно використати для забезпечення постійної можливості консультацій, підвищення кваліфікації керівників рад, депутатів та працівників виконавчих апаратів. Особливо з урахуванням змін, що відбуваються як у законодавстві, так і у адміністративно-територіальному поділі, бюджетних відносинах тощо.

Час не стоїть на місті. Маємо встигати й навіть випереджати його.

Також опрацювання законодавчих та інших нормативних документів, загальні дослідження особливостей правового поля, у якому функціонують органи самоврядування, проведені за роки діяльності Асоціації, міцні робочі контакти з науковою спільнотою, у першу чергу з Науково-дослідним інститутом державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України, – вже сформований солідний кейс. На його основі Асоціація має стати аналітично-моніторинговим регіональним центром з питань самоврядування, де теоретична частина зустрінеться з практичною стороною роботи представницької влади.

Перспективним бачиться розширення партнерських контактів з органами самоврядування інших регіонів, встановлення горизонтальних зв’язків з європейськими колегами.

На загальних зборах Асоціації Ви говорили про проєктно-орієнтований підхід до розвитку громад.

На моє переконання, проєктно-орієнтований підхід у питаннях розвитку громад стає все більш затребуваним. У наявності широкий спектр можливостей, якими ще не користаються громади. Тому з’явилася ініціатива створити таку структуру, яка б сприяла розвитку громад та забезпечувала б їм підтримку на обласному рівні, – регіональний проєктний центр. На меті – залучення інвестицій, коштів міжнародних програм допомоги у кожну громаду та область в цілому. А також вивчення та впровадження успішних практик. Це одна з нових форм роботи Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, про які ми говоримо з вами.

Йдеться не тільки про кошти зовнішніх партнерів. Харківська обласна рада протягом десяти років проводить конкурс «Разом в майбутнє», проєкти-переможці якого отримують співфінансування з обласного бюджету. За дев’ять років з 2012 року реалізовано 2021 проєкт. Ще 31 проєкт реалізується у поточному році. За період існування конкурсу загальна сума на реалізацію проєктів становить 416,7 мільйонів гривень. Частка співфінансування з обласного бюджету склала 206,7 мільйонів гривень.

Цього року Харківська обласна рада почала реалізацію конкурсу мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді». Переможцями конкурсу був визначений 31 проєкт на загальну суму 14,5 мільйонів гривень, де участь обласного бюджету становить майже 10 мільйонів гривень.

Це також можливості, якими мають скористатися громади. Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області готова надавати інформаційно-методичну підтримку громадам, які бажають брати участь у конкурсах.

Ще раз наголошую, що Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області працюватиме на розвиток громад і в інтересах органів місцевого самоврядування регіону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі