Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про видачу довідки щодо наявності у фізичної особи земельних ділянок для звільнення від сплати податків

Загурська Аліна, юрист Юридичної компанії «Лагерта», експерт із земельних питань
Якими нормами регулюються питання видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок для звільнення від сплати податків (вона має бути за підписом міського голови)? Ким затверджено форму довідки і чи мають право надавати їх органи місцевого самоврядування, не маючи доступу до реєстру нерухомості?

Правовою підставою для видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок є пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 розд. IV Податкового кодексу України та Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32 (далі — Порядок1).

1 Цей Порядок визначає механізм видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України, що відповідно до Податкового кодексу України є підставою для невключення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на цих земельних ділянках (далі — власник сільськогосподарської продукції).

Відповідно до п. 2 Порядку довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок (далі — довідка) безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Довідка видається особисто власнику сільськогосподарської продукції, якщо сільськогосподарська продукція вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

— садівництва та/або для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

— особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), — сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому цього пункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Довідка надається на підставі відомостей з Державного земельного кадастру (за наявності).

Згідно з п. 5 Порядку довідка видається строком на 5 років.

Форма довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок затверджена цим же наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32.

Таким чином, повноваження ради видавати довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок закріплено Податковим кодексом України та Порядком. Відомості ж про наявність таких земельних ділянок отримуються радою з Державного земельного кадастру, якщо вони туди внесені.

Зауважте, що відповідно до ч. 7 ст. 9 Закону України «Про адміністративні послуги» для отримання адміністративної послуги суб’єкт звернення у випадках, передбачених законом, подає документи (якщо відомості, що містяться в них, не внесені до відповідних інформаційних баз в обсязі, достатньому для надання адміністративної послуги).

Тобто, якщо заявник набув права на земельну ділянку до 01.01.2013 або відомості про неї не містяться в Державному земельному кадастрі, він має надати копію документа, що підтверджує виникнення такого права.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі