Теми статей
Обрати теми

Казначейське обслуговування місцевих бюджетів: зміни

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
До Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938, з метою приведення його у відповідність до законодавства внесено зміни наказом Мінфіну від 19.04.2021 № 2221. Додамо: на сайті ВРУ (zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1569-12/ed20210101#Text) чомусь поки що не видно змін у документі (остання редакція датована 01.01.2021), але знайти їх можна на офіційному сайті Мінфіну за посиланням mof.gov.ua/uk/decrees_2021-487. Тож будьте уважними.

1 Наказ № 222.

1. Підкореговано сферу застосування Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів у зв’язку із адміністративно-територіальною реформою. Відтепер документ регламентує організаційні взаємовідносини між органами ДКС, фінорганами та/або ВР АР Крим, обласними, районними, міськими, районними у містах, селищними, сільськими радами або їх виконавчими органами, платниками податків, розпорядниками бюджетних коштів та одержувачами бюджетних коштів у процесі казначейського обслуговування місцевих бюджетів органами ДКС.

2. Виключено код програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів (код ТПКВКМБ), замість якого треба проставляти код програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів (КПКВК). Такі зміни пов’язані із застосуванням програмно-цільового методу (ПЦМ) у бюджетному процесі.

3. Додано строк (протягом трьох робочих днів), протягом якого місцеві фінансові органи мають доводити до головних розпорядників витяги із затвердженого розпису місцевих бюджетів (додатки 6, 7 до цього Порядку), які є підставою для затвердження в установленому порядку: 1) кошторисів, планів асигнувань загального фонду місцевих бюджетів (за винятком надання кредитів із державного бюджету); 2) планів надання кредитів із загального фонду місцевих бюджетів, планів спеціального фонду місцевих бюджетів (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків) розпорядниками бюджетних коштів та планів використання бюджетних коштів одержувачами бюджетних коштів.

4. Уточнено: під час подання документів на отримання заробітної плати та прирівняних до неї платежів разом з визначеними Порядком казначейського обслуговування місцевих бюджетів документами розпорядники бюджетних коштів (одержувачі бюджетних коштів) подають платіжні доручення на перерахування (сплату), в тому числі на єдиний рахунок, утримань із заробітної плати працівників та нарахувань на фонд оплати праці або документи, що підтверджують їх фактичну сплату. Додамо: з 01.01.2021 запроваджено єдиний рахунок для сплати податків, перехід на який наразі є добровільним. Для цього необхідно здійснити 3 простих кроки, про які можна дізнатись за посиланням tax.gov.ua/media-tsentr/novini/446976.html.

5. Встановлено: у 2021 році залишки коштів (у т. ч. боргові зобов’язання), що склались на кінець бюджетного року на рахунках місцевих бюджетів ліквідованих районів і розформованих тергромад, перераховують до місцевих бюджетів новоутворених районів і сформованих громад. Залишки відображають в розділі IV «Фінансування» Звіту про виконання місцевих бюджетів та Звіті про надання та використання місцевими бюджетами дотацій та субвенцій, отриманих з державного бюджету як залишки коштів (у тому числі боргові зобов’язання) місцевих бюджетів новоутворених районів і сформованих тергромад на початок бюджетного періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі