Теми статей
Обрати теми

Щодо розгляду листа

Міністерство фінансів України
Витяг із листа від 30.05.2021 № 07010-05-10/16841

Міністерство фінансів України розглянуло лист <...> щодо надання роз’яснень стосовно функціонування та здійснення видатків на фінансування комунальних ліцеїв, що знаходяться в межах територій територіальних громад з чисельністю населення менше 50 тис. осіб, із бюджетів сільських, селищних та міських територіальних громад і повідомляє.

Статтями 8990 Бюджетного кодексу України (далі — Кодекс) встановлено, що фінансування ліцеїв (засновником яких є міська рада з населенням більше 50 тисяч) здійснюється з бюджетів міських територіальних громад; ліцеїв (засновником яких є обласна рада) — з обласних бюджетів.

У зв’язку із трансформацією мережі закладів загальної середньої освіти, яка розпочалась та продовжується відповідно до чинного законодавства, пунктом 50 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу встановлено, що до приведення установчих документів закладів освіти у відповідність з вимогами законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» їх фінансове забезпечення здійснюється відповідно до порядку, який діяв у 2019 році.

Водночас зазначаємо, що положення абзацу шостого частини першої статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо функціонування ліцею як окремої юридичної особи набирає чинності з 01.09.2024.

Отже, якщо ліцей (заклад загальної середньої освіти III, ІІ — ІІІ чи І — ІІІ ступенів) було утворено сільською, селищною, міською радою (міста з населенням менше 50 тисяч) до набрання чинності Законом України «Про повну загальну середню освіту» (18.03.2020), відповідна рада має забезпечити функціонування такого ліцею, але не довше ніж до 01.09.2024.

Статтею 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» передбачено, що розвиток мережі комунальних ліцеїв планують та забезпечують Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні та міські ради (міст з населенням більше 50 тисяч).

Рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські ради (міст з населенням більше 50 тисяч).

Однак у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Отже, у поточному році фінансування комунальних ліцеїв здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів та освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у межах чинного законодавства.

Перший заступник Міністра Денис Улютін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі