Теми статей
Обрати теми

Медичне обслуговування в закладах освіти: як надавати?

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
До редакції надходили запитання з приводу надання медичного обслуговування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, тому ми вирішили пошукати відповіді на поставлені запитання у профільних міністерств. Ось що з цього приводу говорить Міністерство освіти і науки України у своєму листі від 16.03.2021 № 4.5/527-211, відповідаючи на такі запитання:
1. Який алгоритм дій медичного персоналу в закладах дошкільної та загальної середньої освіти?
2. У разі відсутності медичної сестри хто має право її замінити та надавати допомогу?
3. Якими нормативними актами регулюються питання надання медичного обслуговування в таких закладах?

1 Лист розміщено за посиланням dostup.pravda.com.ua/request/83461/response/235429/attach/4/4.5%20527%2021.pdf?cookie_passthrough=1.

Щодо медичного обслуговування в закладах дошкільної освіти. Нормативка

Згідно із Положенням про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженим постановою КМУ від 25.03.2015 № 267 (зі змінами), МОЗ є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, захисту населення від інфекційних хвороб, а також забезпечує формування державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Питання управління закладами освіти, які належать територіальним громадам або передані їм, організація їх матеріально-технічного, фінансового забезпечення, медичного обслуговування у закладах освіти віднесено до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад (ст. 32 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Медичне обслуговування дітей у закладі дошкільної освіти унормовано:

1

Законом Украіни від 11.07.2001 № 2628-III «Про дошкільну освіту»

2

Положенням про заклад дошкільної освіти, затвердженим постановою КМУ від 12.03.2003 № 3052

3

Порядком медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2002 № 8263

4

Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я України від 24.03.2016 № 2344

5

Спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 30.08.2005 № 432/496 «Про удосконалення організації медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі»

2 Положення.

3 Порядок.

4 Санітарний регламент.

У закладі дошкільної освіти діти забезпечуються постійним медичним обслуговуванням, що здійснюється медичними працівниками, які входять до штату такого закладу або відповідного закладу охорони здоров‘я, відповідно до Порядку (п. 22 Положення).

Медичні працівники закладів дошкільної освіти здійснюють контроль за дотриманням санітарного законодавства, моніторинг стану здоров’я та контроль виконання індивідуального плану щеплень та профілактичних медичних оглядів дітей, надання домедичної допомоги у невідкладному стані, інформування батьків або інших законних представників про стан дитини та організацію заходів для госпіталізації (у разі показань).

Згідно з пп. 9, 10 розділу ХI «Вимоги до медичного обслуговування, оцінки стану здоров’я дітей» Санітарного регламенту медична сестра дошкільного навчального закладу повинна здійснювати контроль за:

1

розпорядком дня та навчання

2

навчальним навантаженням відповідно до віку дитини

3

руховим режимом дітей, оздоровчими заходами, фізичним вихованням, включаючи загартовування

4

щодня здійснювати контроль спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових та інших отруєнь

Також медична сестра дошкільного навчального закладу повинна бути ознайомлена з особливостями перебігу хронічних хвороб у дітей, які відвідують цей заклад, щоб надати відповідну невідкладну медичну допомогу у разі необхідності.

Щодо медичного обслуговування в закладах загальної середньої освіти. Нормативка

Постановою КМУ від 20 01.2021 № 31 затверджено Порядок здійснення медичного обслуговування учнів закладів загальної середньої освіти. Документ визначає механізм здійснення медичного обслуговування учнів закладів загальної середньої освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності.

Медична допомога надається учням у закладі освіти медичним працівником, що працює у закладі освіти, входить до штату закладу освіти та відповідає кваліфікаційним вимогам, затвердженим МОЗ, або медичним працівником відповідного закладу охорони здоров’я, що провадить господарську діяльність з медичної практики (сестринська справа, фельдшер, педіатрія, загальна практика — сімейна медицина), або фізичною особою — підприємцем, який провадить господарську діяльність з медичної практики на підставі укладеного із закладом освіти договору про медичне обслуговування учнів.

Медичний працівник, який працює у закладі освіти та входить до штату закладу освіти або відповідного закладу охорони здоров’я:

1

проводить антропометрію, термометрію, оцінку загального стану розвитку вихованців та учнів

2

проводить періодичні огляди на педикульоз відповідно до вимог, установлених МОЗ

3

здійснює профілактичні та оздоровчі заходи під час освітнього процесу

4

бере участь у здійсненні медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням вихованців та учнів

5

бере участь в організації харчування вихованців та учнів закладу освіти

6

здійснює контроль за своєчасністю проходження учнем профілактичного медичного огляду та вакцинації, а також інформує із зазначених питань батьків або інших законних представників

7

надає медичну допомогу учням, які перебувають у невідкладному стані, здійснює виклик бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги та невідкладне інформування про це батьків або інших законних представників дитини

8

здійснює інформування учасників освітнього процесу з питань вакцинації, профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, збереження репродуктивного здоров’я, протидії поширенню серед учнів звичок, небезпечних для їх фізичного та психічного здоров’я

9

проводить серед педагогічних працівників, батьків учнів або інших законних представників та учнів просвітницьку та консультаційну роботу щодо здорового способу життя, турботи про психічне здоров’я, виховання здорової дитини

10

здійснює ізоляцію дітей, які мають ознаки інфекційної хвороби, з негайним інформуванням їх батьків або інших законних представників, а також спостереження за дітьми, які були в контакті з інфекційним хворим

11

співпрацює з працівниками психологічної служби закладу освіти, інклюзивно-ресурсних центрів, закладів охорони здоров’я, а також соціального захисту

12

бере участь в організації та контролі проведення поточної дезінфекції та санітарних і протиепідемічних заходів

Відповідно до п. 3 постанови КМУ від 20.01.2021 № 31 Міністерству охорони здоров’я доручено у тримісячний строк затвердити примірний перелік медичних виробів, лікарських засобів та інших матеріалів, які повинні бути у складі медичної укладки для надання медичної допомоги у медичному пункті закладу освіти.

Такий документ затверджено наказом МОЗ від 06.04.2021 № 637 «Про затвердження Примірного переліку медичних виробів, лікарських засобів та інших матеріалів, які повинні бути у складі медичної укладки для надання медичної допомоги у медичному пункті закладу освіти».

Щодо питання: «У разі відсутності медичної сестри хто має право її замінити та надавати допомогу?», на думку редакції, виконання обов’язків медичної сестри у навчальних закладах може бути покладено лише на особу, яка має відповідні медичну освіту та кваліфікацію.

Аналізуючи норми діючого законодавства, йдеться про збереження життя та здоров`я дітей. А відтак, особа, що виконує обов’язки медичної сестри в разі її відсутності, виходячи з вимог нормативної бази щодо цього питання, обов’язково має володіти необхідними знаннями, навичками та уміннями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі