Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи може рада скасувати наказ начальника відділу?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Чи може рада скасувати наказ начальника відділу?

Відповідь на це запитання буде простою: так, рада має повне право скасувати наказ начальника відділу, тобто виконавчого органу ради. Така можливість передбачена п. 15 ч. 1 ст. 26 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні». Нагадаю, що ст. 26 вказаного законодавчого акта наводить перелік повноважень, які належать до виключної компетенції місцевої ради.

Отже, згаданою нормою визначено, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішується таке питання, як:

«15) скасування актів виконавчих органів ради, які не відповідають Конституції чи законам України, іншим актам законодавства, рішенням відповідної ради, прийнятим у межах її повноважень;».

Важливо розуміти та враховувати обставини, які є підставою для скасування таких актів, — вони щонайменше мають не відповідати Конституції чи законам України, іншим актам законодавства, рішенням відповідної ради, які, знову ж таки, прийняті в межах повноважень такої ради. Всі ці обставини необхідно вказувати в преамбулі рішення про скасування. Нижче наведу приклад одного реального (з життя) проєкту такого рішення.

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі