Теми статей
Обрати теми

Щодо повноважень військово-цивільних адміністрацій

Витяг із листа Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України від 25.06.2021 № 8/34.2/3358-21

<...> Організацію, повноваження і порядок діяльності військово-цивільних адміністрацій визначає Закон України «Про військово-цивільні адміністрації» зі змінами (далі – Закон про ВЦА).

Власні повноваження військово-цивільних адміністрацій населених пунктів на відповідній території визначені частиною першою статті 4 та пунктом 2 статті 7 Закону про ВЦА. Зважаючи на формулювання положень вказаних норм, даний перелік повноважень військово-цивільних адміністрацій є вичерпним.

У частині виконання делегованих повноважень військово-цивільні адміністрації населених пунктів згідно з частиною другою статті 4 Закону про ВЦА здійснюють делеговані повноваження органів виконавчої влади, надані органам місцевого самоврядування законами України.

Таким чином, Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» застосовується повною мірою при визначенні повноважень військово-цивільних адміністрацій у частині виконання виконавчими органами сільських, селищних, міських рад делегованих повноважень, а також усі галузеві кодекси та закони, якими визначені делеговані повноваження органів місцевого самоврядування базового рівня.

Варто зазначити, що Верховною Радою України прийнято Закон України від 17.12.2020 № 1120-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо утворення військово-цивільних адміністрацій» (далі — Закон № 1120), яким, серед іншого, врегульовано питання утворення та функціонування військово-цивільних адміністрацій, що утворюються на території територіальних громад у разі прийняття Центральною виборчою комісією рішення про неможливість проведення виборів до відповідних органів місцевого самоврядування, правонаступництва майна, прав та обов’язків.

Відповідно до частини дванадцятої статті 3 Закону про ВЦА повноваження військово-цивільних адміністрацій здійснюються ними в порядку, визначеному законами України для здійснення повноважень відповідних органів місцевого самоврядування, з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

Згідно з пунктом 12 частини першої статті 4 Закону про ВЦА у редакції Закону № 1120 військово-цивільні адміністрації населених пунктів здійснюють управління майном, яке перебуває у комунальній власності відповідної територіальної громади (крім вирішення питань відчуження, у тому числі шляхом приватизації комунального майна та надання комунального майна в оренду на строк понад п’ять років). Обмеження щодо відчуження комунального майна, встановлені цим пунктом, не поширюються на випадки розподілу такого майна між територіальними громадами, території яких затверджені Кабінетом Міністрів України (далі — сформовані територіальні громади).

Законом № 1120 також змінено редакцію пункту 5 частини третьої статті 4 Закону про ВЦА, зокрема визначено, що районні, обласні військово-цивільні адміністрації здійснюють управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управлінні районних і обласних рад (крім вирішення питань відчуження, у тому числі шляхом приватизації, таких об’єктів); призначення і звільнення їх керівників. Обмеження щодо відчуження зазначених об’єктів спільної власності територіальних громад, встановлені цим пунктом, не поширюються на випадки розподілу такого майна між територіальними громадами районів, утворених Верховною Радою України, та передачі відповідного майна у власність сформованих територіальних громад.

Принагідно інформуємо, що листами Міністерства не встановлюються норми права і вони мають лише інформативний характер.

Генеральний директор Сергій ШАРШОВ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі