Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про переведення головного спеціаліста ЦНАПу без конкурсу на посаду адміністратора цього ж ЦНАПу

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Доброго дня, колеги! Підкажіть, чи можна головного спеціаліста ЦНАПу без конкурсу перевести на посаду адміністратора цього ж ЦНАПу та цієї ж громади?

Законом України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493) визначено, що у разі необхідності, за згодою сторін, посадова особа місцевого самоврядування може бути переведена на рівнозначну чи нижчу посаду або посаду радника чи консультанта без конкурсного відбору.

Закон № 2493 не містить визначення терміну «рівнозначна посада». Тож у цьому питанні виходимо з категорії посади і вимог до професійно-кваліфікаційних характеристик.

Категорія посади.

Посади радників, консультантів секретаріатів районних у містах рад, спеціалістів виконавчих органів районних у містах, міських (міст районного значення) рад, спеціалістів виконавчих органів сільських, селищних рад віднесено до сьомої категорії посад.

Розпорядженням КМУ від 24.04.2013 № 265-р віднесено посаду:

— адміністратора виконавчого органу міської (міста обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим, районного значення), селищної ради до п’ятої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

— адміністратора виконавчого органу сільської ради — до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Кваліфікаційні вимоги.

Вимоги до посадових осіб місцевого самоврядування, у тому числі щодо рівня освіти, стажу, а також основних обов’язків за посадою визначено Типовими професійно-кваліфікаційними характеристиками посадових осіб місцевого самоврядування (наказ Національного агентства України з питань державної служби від 09.11.2019 № 203).

Адміністратор — вища освіта не нижче ступеня магістра, спеціаліста, бакалавра (за рішенням суб’єкта призначення), вільне володіння державною мовою.

Стаж роботи на службі в органах місцевого самоврядування, на посадах державної служби або досвід роботи на посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності — не менше 1 року.

Головний спеціаліст — вища освіта не нижче ступеня бакалавра, вільне володіння державною мовою. Без вимог до стажу роботи.

Тож, як бачимо, посади головного спеціаліста і адміністратора не є рівнозначними, навіть незважаючи на те, що ці посади знаходяться в структурі одного органу.

Для того щоб поставити крапку в цьому порівнянні, візьмемо ще один параметр — оклад.

Відповідно до постанови КМУ від 09.03.2006 № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, державному адміністратору передбачено місячний оклад залежно від населеного пункту 5600 — 5300 грн, а головному спеціалісту — 5500 — 5100 грн. І за цими параметрами, хоч і не суттєво, але посади відрізняються.

Тож говорити про «звичайне» переведення з однієї на іншу посаду не виходить.

Водночас відповідно до ст. 10 Закону № 2493 прийняття на службу в органи місцевого самоврядування працівників здійснюється, зокрема, шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України. Проведення стажування у цьому випадку може стати тією самою іншою процедурою, завдяки якій після успішно пройденого стажування посадову особу можна буде перевести з однієї посади на іншу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі