Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про заповнення декларації відповідно до Закону України «Про запобігання корупції»

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Мене, як експерта, запросили до участі в конкурсній комісії з відбору директорів шкіл, у зв’язку з чим виникло запитання: чи маю я до 1 квітня заповнювати декларацію відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» про доходи через участь у цій комісії?

Законом України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі — Закон № 1700) передбачено чотири «класичних» типи декларацій суб’єкта декларування:

1) щорічна декларація;

2) декларація особи, яка припиняє діяльність;

3) декларація особи, яка припинила діяльність;

4) декларація особи, яка претендує на зайняття посади.

Водночас чомусь найчастіше у громадах забувають про п’ятий тип декларації — декларація особи, що увійшла до визначених Законом № 1700 комісій.

Відповідно до норм Закону № 1700 особи, зазначені у п.п. «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону (а це представники громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів, експертів відповідної кваліфікації, інші особи):

«у разі входження до складу конкурсної або дисциплінарної комісії, утвореної відповідно до законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», інших законів України, Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», подають декларацію «кандидата на посаду» за минулий рік протягом 10 календарних днів після входження (включення, залучення, обрання, призначення) до складу відповідної комісії, Громадської ради доброчесності (абз. 2 ч.3 ст. 45 Закону)».

Визначальним у нашому випадку є момент входження до складу комісій і визначення «відповідно до інших законів».

1. Антикорупційним законодавством не передбачений перелік таких законів. НАЗК також їх не визначає у своїх роз’ясненнях.

Але, на нашу думку, до законів, які стосуються органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій і відповідно до яких можуть створюватись конкурсні комісії, можна віднести, зокрема, закони про «Повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про соціальні послуги», «Про культуру» тощо.

2. З урахуванням норм Закону № 1700 днем входження (включення, залучення, обрання, призначення) особи до складу відповідної комісії, Громадської ради доброчесності є день видання (прийняття, набуття чинності) документа, на підставі якого особа увійшла (включена, залучена, обрана, призначена) до складу відповідної комісії, Громадської ради доброчесності.

Тобто відлік десятиденного строку (а не так, як вважає запитувач «до 1 квітня») подання декларації такими особами починається з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем входження (включення, залучення, обрання, призначення) особи до складу відповідної комісії, Громадської ради доброчесності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі