Теми статей
Обрати теми

Закон про земельну децентралізацію: що змінюється для територіальних громад?

Загурська Аліна, юрист Юридичної компанії «Лагерта», експерт із земельних питань
27.05.2021 набрав чинності Закон України від 28.04.2021 № 1423 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»1, відомий як закон про земельну децентралізацію. Пропонуємо розглянути його основні нововведення, які мають відношення саме до діяльності органів місцевого самоврядування.

1 Закон № 1423.

Землі державної власності вважаються землями комунальної власності

Чи не найголовнішим завданням земельної децентралізації розробники законопроєкту бачили повернення ОМС повноважень щодо управління землями місцевих громад за межами населених пунктів. І це сталося.

Тож розпочнемо з основного нововведення Закону № 1423, а саме з переходу земель державної власності у комунальну власність територіальних громад.

Так, вказаним законодавчим актом розділ Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України2 було доповнено пунктом 24, згідно з яким землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель:

2 ЗК.

а) що використовуються органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями на праві постійного користування (у тому числі земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств, та земель водного фонду, що перебувають у постійному користуванні державних водогосподарських підприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, національних галузевих академій наук);

б) оборони;

в) природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення в межах об’єктів і територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, лісогосподарського призначення;

г) зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

ґ) під будівлями, спорудами, іншими об’єктами нерухомого майна державної власності;

д) під об’єктами інженерної інфраструктури загальнодержавних та міжгосподарських меліоративних систем державної власності;

е) визначених у наданих до набрання чинності цим пунктом дозволах на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, наданих органами виконавчої влади з метою передачі земельних ділянок у постійне користування державним установам природно-заповідного фонду, державним лісогосподарським та водогосподарським підприємствам, установам та організаціям, якщо рішення зазначених органів не прийняті.

Одразу важливий нюанс моменту переходу цих земель. Законом № 1423 передбачено два можливих варіанти:

1

якщо йдеться про сформовані земельні ділянки, право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, то вони вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст з моменту державної реєстрації права комунальної власності на них

2

інші земельні ділянки та землі, несформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності вказаним пунктом (з 27 травня 2021 року).

Тобто, в цьому випадку землі переходять у комунальну власність територіальних громад автоматично, в силу закону, без прийняття будь-яких рішень та без підписання актів приймання-передачі

Що стосується договорів оренди, суперфіцію, емфітевзису, земельного сервітуту, то перехід земельних ділянок із державної у комунальну власність не є підставою для припинення прав, що виникли за такими договорами, а зміни до них в частині органу — розпорядника земельними ділянками вносяться виключно за згодою сторін.

В контексті переходу прав на земельні ділянки сільським, селищним, міським радам слід мати на увазі, що дозволи на розроблення документації із землеустрою щодо земельних ділянок державної власності, які переходять у комунальну власність, надані Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади до набрання чинності Законом № 1423, є чинними. Про такі дозволи радам має бути повідомлено протягом місяця з дня набрання чинності пунктом 24 розділу Х «Перехідні положення» ЗК, тобто з 27 травня цього року, особами, які їх отримали, а також органами, які їх надали. Рішення про затвердження документації із землеустрою та передачу земельних ділянок у власність в такому випадку будуть прийматися вже сільськими, селищними міськими радами.

Крім цього, з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» (з 01.07.2021) сільські, селищні, міські ради зможуть продавати громадянам України — спадкоємцям громадян земельні ділянки комунальної власності, які належали таким громадянам на праві постійного користування, довічного успадковуваного володіння та призначені для ведення селянського (фермерського) господарства. Вартість таких земельних ділянок визначатиметься виходячи з їхньої нормативної грошової оцінки.

Як бачимо, за Законом № 1423 територіальні громади стають повноправними власниками майже всіх земель, розташованих за межами населених пунктів в межах таких громад. Тож радимо сільським, селищним, міським радам не зволікати з державною реєстрацією права комунальної власності на сформовані земельні ділянки та з визначенням несформованих земельних ділянок, які знаходяться в їх межах, що дасть можливість розпоряджатися відповідними землями та, відповідно, наповнювати місцевий бюджет.

Набуття повноважень щодо державного контролю за використанням та охороною земель

Перейдемо до іншого важливого нововведення Закону № 1423, а саме надання виконавчим органам сільських, селищних, міських рад повноважень щодо державного контролю за використанням та охороною земель. Але нюанс в тому, що такі повноваження надаються не одразу і не в повному обсязі. Розглянемо це детальніше.

По-перше, положення Закону № 1423 щодо здійснення виконавчими органами сільських, селищних, міських рад державного контролю за використанням та охороною земель набирають чинності через рік з дня опублікування цього закону, тобто з 26 травня 2022 року.

По-друге, як уже зрозуміло, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад здійснюватиметься саме державний контроль, положення ж ЗК щодо здійснюваного радами раніше самоврядного контролю виключаються.

По-третє, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад набуватимуть повноважень із здійснення контролю за використанням та охороною земель у разі прийняття відповідною радою рішення про здійснення такого контролю та будуть реалізовувати цю функцію через державних інспекторів з державного контролю за використанням та охороною земель відповідної ради. Кваліфікаційні вимоги до таких осіб визначатиме Закон України «Про державний контроль за використанням та охороною земель».

У разі прийняття рішення про здійснення державного контролю за використанням та охороною земель сільські, селищні, міські ради зобов’язані:

1) протягом місяця забезпечити призначення державних інспекторів з контролю за використанням та охороною земель відповідних рад;

2) протягом 10 календарних днів після призначення державних інспекторів письмово поінформувати про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

І лише через 30 календарних днів після такого інформування виконавчі органи сільських, селищних, міських рад починають виконувати повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель.

Якщо ж рада не приймає рішення про здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, її повноваження у зазначеній сфері виконує центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, до прийняття нею такого рішення.

Як вже зазначалось, такі повноваження надаються радам не в повному обсязі. Так, державні інспектори з контролю за використанням та охороною земель сільських, селищних, міських рад матимуть право розглядати справи про такі адміністративні правопорушення:

1) невжиття заходів по боротьбі з бур’янами (ч. 2 ст. 52 КпАП);

2) порушення правил використання земель (ст. 53 КпАП);

3) самовільне зайняття земельної ділянки (ст. 531 КпАП);

4) порушення строків повернення тимчасово зайнятих земель або неприведення їх у стан, придатний для використання за призначенням (ст. 54 КпАП);

5) знищення межових знаків меж землекористувань (ч. 1 ст. 56 КпАП);

6) невиконання законних розпоряджень, приписів, інших законних вимог посадових осіб органів, що здійснюють державний контроль за використанням та охороною земель, або створення перешкод у їхній діяльності (ст. 18856 КпАП).

Повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель будуть закріплені ст. 61 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель».

Разом з тим, в рамках реалізації функції контролю виконавчі органи сільських, селищних, міських рад матимуть право здійснювати планові заходи державного нагляду (контролю) в порядку, передбаченому Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Внесення в ДЗК відомостей про межі територій територіальних громад

Досить цікаві та практичні зміни вносяться до Закону України «Про землеустрій». Так, перелік документації із землеустрою доповнено ще одним видом — проєкти землеустрою щодо встановлення меж територій територіальних громад.

Такі проєкти розроблятимуться з метою:

1) з’ясування дійсної межі території територіальної громади;

2) вирішення спору між декількома ОМС щодо меж територій територіальних громад;

3) внесення відомостей про межі території територіальної громади до Державного земельного кадастру.

Підставою для розробки проєкту землеустрою щодо встановлення меж території територіальної громади буде рішення відповідної сільської, селищної, міської ради, а відомості про межі території вноситимуться до Державного земельного кадастру.

В цілому такі зміни покликані вирішити проблему розмежування територій територіальних громад та надання таким відомостям статусу офіційних.

Разом з тим, при розробленні проєктів землеустрою щодо встановлення меж територій територіальних громад не допускається:

1) встановлення межі території, що змінюватиме межі адміністративно-територіальних одиниць;

2) розташування сформованої земельної ділянки в межах декількох територіальних громад (крім земель лісогосподарського призначення, водного фонду, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, земельних ділянок під лінійними об’єктами транспортної, енергетичної інфраструктури).

Загалом, механізм встановлення меж територій територіальних громад зводиться до такого:

1) розроблення за рішенням ради проєкту землеустрою;

2) його погодження із суміжною радою;

3) затвердження проєкту землеустрою радою, що представляє інтереси територіальної громади, межі території якої встановлюються;

4) внесення відомостей в Державний земельний кадастр та отримання витягу, в якому містяться відомості про такі межі.

Наведені зміни наберуть чинності через шість місяців з дня опублікування Закону № 1423, тобто з 26.11.2021.

Разом з тим, слід мати на увазі, що з 27 травня 2021 року діє ряд інших змін, внесених до Закону України «Про землеустрій», зокрема в частині складу землевпорядної документації, яка буде розроблена після набрання чинності Законом № 1423 та подана до ОМС на затвердження.

Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення

Одразу зазначимо, що положення щодо переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення набирають чинності з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» (з 01.07.2021).

Органам місцевого самоврядування слід мати на увазі, що таке право може бути реалізоване і на земельних торгах, організатором яких, зокрема, є і вони. Тож переважне право купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення матимуть:

у першу чергу

особа, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення (металічні руди кольорових металів, металічні руди благородних металів, металічні руди рідкіснометалевих та рідкісноземельних металів, радіоактивних металів, електро- та радіотехнічна сировина), якщо відповідно до інформації, отриманої з Державного земельного кадастру, така земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданої такій особі у користування, крім земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що перебувають у власності особи, яка використовує земельну ділянку на праві власності, оренди, емфітевзису, суперфіцію, а також крім земельних ділянок для садівництва.

Отримати відомості про ділянки надр, надані у користування, можна буде через Публічну кадастрову карту та витяги з Державного земельного кадастру в порядку інформаційної взаємодії між Державним земельним кадастром та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

Такий порядок має бути визначений Кабінетом Міністрів України протягом шести місяців з дня опублікування Закону № 1423

у другу чергу

орендар земельної ділянки

Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення може бути передане, про що організатор торгів має бути повідомлений не пізніше як за 5 робочих днів до моменту початку торгів.

Короткий огляд інших змін, які вносяться Законом № 1423

1. Відтепер сільською, селищною, міською радою буде здійснюватися зміна цільового призначення щодо всіх земельних ділянок приватної власності, а не лише щодо розташованих у межах населеного пункту, як це було раніше.

2. На орган місцевого самоврядування, який надав дозвіл на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність або у користування, покладається обов’язок протягом 10 робочих днів з дня прийняття такого рішення відобразити на картографічній основі ДЗК орієнтовне місце розташування земельної ділянки, зазначити дату та номер рішення, а також майбутнє цільове призначення земельної ділянки.

Якщо проєкт землеустрою розробляється за мовчазною згодою, то протягом 10 робочих днів з дня повідомлення заінтересованою особою про замовлення такого проєкту.

Технічну та організаційну можливість відображення зазначених відомостей має бути забезпечено Кабінетом Міністрів України у тримісячний строк з дня опублікування Закону № 1423.

3. Зміни торкнулися і порядку прийняття радою рішення щодо безоплатної передачі земельної ділянки комунальної власності у приватну власність (крім земельних ділянок, що перебувають у користуванні громадян, та випадків передачі земельної ділянки власнику розташованого на ній жилого будинку, іншої будівлі, споруди) — не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради. Тут вже починають виникати проблеми та питання. Рекомендуємо уважніше читати цю норму та вирізняти рішення про надання дозволу…

4. Встановлено обмеження щодо площі земельної ділянки сільськогосподарського призначення комунальної власності, право оренди, емфітевзису якої виставляється на земельні торги — не більше 20 гектарів.

5. Обмежено і розмір земельної ділянки, що може бути надана в оренду для городництва, — не більше 0,6 га.

6. Вводиться адміністративна відповідальність за порушення органом місцевого самоврядування встановлених законом строків розгляду заяв (клопотань) щодо надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, погодження (відмови у погодженні) документації із землеустрою, надання висновків до документації із землеустрою у вигляді штрафу у розмірі від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 грн), вчинене повторно протягом року — від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 3400 грн).

7. Скасовується державна експертиза землевпорядної документації.

Як висновок, варто визнати, що такий довгоочікуваний Закон № 1423 став важливим кроком у збільшенні ролі територіальних громад у сфері земельних відносин, адже ним повернуто місцевим громадам раніше існуючі повноваження щодо управління земельними ресурсами за межами населених пунктів та наділено низкою нових. Маємо надію, що його реалізація дійсно дозволить скоротити корупцію у сфері земельних відносин та збільшити матеріальну базу місцевого самоврядування, як це прогнозували розробники законопроєкту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі