Теми статей
Обрати теми

Громади отримали можливість установлення місцевих податків та зборів за спрощеним порядком

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Запропоновані Державною регуляторною службою України (далі — ДРС) норми закону щодо спрощення процедури встановлення місцевих податків та зборів, а також пільг з їх сплати в умовах воєнного стану 24.03.2022 були підтримані Верховною Радою України. Тепер громади мають можливість установлювати місцеві податки та збори за спрощеним порядком.

Отже, 24.03.2022 Верховною Радою України було прийнято Закон України № 2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» (далі — Закон № 2142).

Зокрема, серед іншого, зазначеним законодавчим актом були внесені зміни до Податкового кодексу України, а саме п. 12.3 ст. 12 було доповнено п.п. 12.3.8 такого змісту:

«12.3.8. На період дії воєнного чи надзвичайного стану сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, мають право приймати рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів без застосування процедур, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». У разі введення воєнного чи надзвичайного стану в окремих місцевостях України положення цього підпункту поширюється виключно на представницькі органи територіальних громад відповідних адміністративно-територіальних одиниць, на території яких введено воєнний чи надзвичайний стан».

ДРС, ініціюючи прийняття вказаних вище змін, зазначала, що щороку розглядає тисячі проєктів регуляторних актів органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків та зборів. Такі рішення визначають місцеву податкову політику та забезпечують наповнення відповідних бюджетів, а отже, виступають важливою частиною загальнодержавного бюджетного та податкового процесів.

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів є регуляторними актами та потребують реалізації всіх процедур, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», що, у свою чергу, передбачає проведення низки заходів, які потребують часових і людських ресурсів.

У зв’язку з тим, що в умовах воєнного стану необхідно зосереджувати ці ресурси на інших процесах, постала необхідність у встановленні спрощеного порядку встановлення місцевих податків та зборів, а також пільг з їх сплати.

Із метою недопущення потенційних наслідків у вигляді податкових прогалин на певних територіях України і забезпечення рівномірного податкового поля по всій території України, ДРС було розроблено проєкт закону щодо спрощення процедури встановлення місцевих податків та зборів в умовах воєнного стану.

Зазвичай ДРС виступає проти виведення з-під дії Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» тих чи інших сфер або правовідносин, проте зараз це є виваженим та необхідним рішенням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі