Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи можуть бути скасовані додаткові відпустки під час воєнного стану?

Чи може бути за рішенням керівника скасоване надання додаткових відпусток за стаж служби на час воєнного стану?

Згідно з нормами ст. 21 Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493) посадовим особам, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 15 календарних днів. Нормами ст. 7 цього Закону також передбачено, що на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом. Водночас норми статей, що регулюють зараз у трудовому законодавстві питання надання відпусток, наразі регулюються нормами Закону України від 15.03.2022 № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136).

Норми Закону № 2136 передбачають, що в період дії воєнного стану:

щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні;

роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури;

роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки».

З урахуванням зазначених норм, додаткові відпустки, зокрема відпустки за вислугу років, можуть надаватися посадовим особам в установленому порядку, водночас потрібно звернути увагу, що роботодавець має право відмовити в наданні будь-якого виду відпусток, якщо посадова особа буде залучена до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури

Зверніть увагу, що зазначеними нормами Закону № 2136 скасовуються обмеження щодо 15-денного строку надання відпустки без збереження заробітної плати. Зазначені положення не містять будь-яких територіальних обмежень чи конкретних умов щодо надання відпустки без збереження заробітної плати протягом періоду дії воєнного стану, тому така відпустка може надаватися незалежно від місцезнаходження органу місцевого самоврядування, де працює посадова особа..

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі