Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Звільнення посадової особи за власним бажанням під час воєнних дій

Чи може посадова особа органу місцевого самоврядування звільнитися за власним бажанням у строк, зазначений у його заяві, у зв’язку з веденням бойових дій?

Згідно з нормами ст. 7 Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом. Водночас норми статей, що регулюють у КЗпП питання припинення трудового договору за ініціативою працівника, наразі регулюються нормами Закону України від 15.03.2022 № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136).

Закон № 2136 — це на час воєнних дій частина законодавства про працю, а його норми, визначені у ст. 4 цього Закону, містять підставу, у разі настання якої працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві. Таким чином, положення ст. 4 Закону № 2136 поширюються і на посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Це означає, що у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташований відповідний орган місцевого самоврядування, та існуванням загрози для життя і здоров’я посадової особи (чи будь-якого іншого працівника) вона може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у ї заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі