Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про право на відпустку без збереження заробітної плати та її входження до страхового стажу

Вихователь з 01.11.2021 перебуває у відпустці для догляду за онучкою до 3 років. 31.07.2022 відпустка закінчується і 01.08.2022 вихователь виходить на роботу, однак наразі вона перебуває за кордоном, усі працівники перебувають у відпустці і робота у закладі розпочнеться з 01.09.2022. Отже: 1) чи може вихователь іти у відпустку без збереження заробітної плати? 2) якщо вихователь перебуватиме у відпустці без оплати, чи будуть ці дні входити до трудового стажу?

Щодо можливості вихователя, яка перебуває за кордоном, отримати відпустку без збереження заробітної плати. Відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України «Про відпустки».

Отже, вихователь має повне право отримати відпустку без збереження заробітної плати, якщо напише відповідну заяву та надасть докази того, що вона перебуває за межами території України.

Щодо зарахування відпустки без збереження заробітної плати до «трудового» стажу. Тут у першу чергу треба вказати на те, що на сьогодні він не застосовується, замість нього було введено термін «страховий» стаж (Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набрав чинності з 1 січня 2004 року).

Страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов›язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов›язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески.

Страхові внески — кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов›язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов›язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов›язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на загальнообов›язкове державне пенсійне страхування.

Основною новацією цього терміну є те, що наявність стажу прямо пов’язана зі сплатою страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, тобто з 1 січня 2004 року до страхового стажу зараховуються лише ті періоди, протягом яких сплачувалися страхові внески, і в розмірах пропорційно сплаченим внескам.

До 01.01.2004 стаж називали трудовим. Трудовий стаж — це той період роботи, який підтверджують записи у трудовій книжці або інші документи. Основним документом, який підтверджує стаж, набутий до 2004 року, є трудова книжка.

Періоди трудового стажу, набутого до 2004 року, зараховуються до страхового стажу. Після 2004 року набути страховий стаж можна в єдиний спосіб — сплачуючи страхові внески. Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає.

Отже, оскільки під час перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати за підставою, визначеною у ч. 4 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» страхові внески не сплачуються, то і цей період до страхового стажу не зараховується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі