Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо звільнення водія шкільного автобуса, якщо транспортний засіб передали ЗСУ

Як правильно звільнити водія шкільного автобуса, якщо транспортний засіб передали ЗСУ?

Відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем — фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець — фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Отже, враховуючи той факт, що транспортний засіб, на якому працював водій, було передано ЗСУ, це потягло за собою наслідки, що роботодавець більше не може забезпечувати працівника засобами, які є необхідними для того, щоб він виконував свою роботу. Звісно, йдеться про ситуацію, коли дійсно інші транспортні засоби відсутні.

Отже, в цій ситуації можна скористатися підставою для звільнення за ініціативою роботодавця, яка визначена в п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП, а саме: «1) зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників», з дотриманням всіх умов звільнення за цією підставою. Вони визначені, зокрема, в ст. 40, 44, 492 КЗпП. Також пам’ятаємо, що відповідно до ст. 5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

У період дії воєнного стану норми ст. 43 КЗпП не застосовуються, крім випадків звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі