Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо ненадання підприємствами житлово-комунальної сфери паперових рахунків споживачам

На підставі яких нормативних документів підприємства житлово-комунальної сфери не надають щомісячні паперові рахунки споживачам в період дії воєнного стану в Україні?

Відповідь була надана Департаментом економіки систем життєзабезпечення Міністерства розвитку громад та територій України в листі від 09.08.2022 №7/10.2/7715-22.

Отже…

За вимогами Закону України «Про житлово-комунальні послуги» надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

Порядок оплати послуги, ціна послуги, права і обов’язки сторін, відповідальність сторін за порушення договору є істотними умовами договору про надання житлово-комунальної послуги.

Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі - Закон) визначено засади забезпечення комерційного, у тому числі розподільного, обліку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, а також забезпечення відповідною обліковою інформацією споживачів таких послуг.

Cтаттею 8 Закону передбачено основні вимоги щодо формування рахунків на оплату комунальних послуг та надання облікової інформації про споживання комунальних послуг.

Зокрема, відповідно до частини першої та другої цієї статті Закону рахунки на оплату наданої комунальної послуги формуються виконавцем або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, на основі показань вузла комерційного обліку відповідної комунальної послуги згідно з вимогами статей 9-11 цього Закону.

Виконавець або визначена власником (співвласниками) інша особа, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, формує та надає споживачу (його представнику) рахунки на оплату наданої комунальної послуги щомісяця.

Рахунки на оплату комунальної послуги надаються споживачу на паперовому носії. На вимогу або за згодою споживача рахунки можуть надаватися споживачу в електронному вигляді, у тому числі за допомогою доступу до електронних систем обліку розрахунків споживачів.

Рахунки надаються споживачу на безоплатній основі.

Разом з тим, з метою забезпечення єдиного підходу до формування виконавцями комунальних послуг рахунків на оплату послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, а також запровадження уніфікованих форм таких рахунків Мінрегіоном розроблено та прийнято наказ від 31 січня 2020 року № 23 «Про затвердження Вимог до формування рахунків на оплату послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 лютого 2020 р. за № 202/34485 (ср. ).

Вимоги до формування рахунків на оплату послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затвердженні зазначеним наказом (далі - Вимоги), поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що проводять господарську діяльність з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення та є виконавцями відповідних комунальних послуг, а також на юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців, які уповноважені власником (співвласниками) здійснювати розподіл спожитих у будівлі комунальних послуг між окремими споживачами відповідно до законодавства, формувати та надавати споживачу (його представнику) рахунки на оплату комунальних послуг.

Вимоги також враховують положення вищевказаної статті 8 Закону.

З огляду на викладене, з питання неотримання рахунку у паперовому вигляді на оплату комунальної послуги, Вам необхідно звернутися безпосередньо до того виконавця комунальної послуги з яким укладено договір про надання відповідної послуги та яким не надано рахунку у паперовому вигляді.

При цьому нормативно-правові акти, які б звільняли виконавців послуг від обов’язку надання споживачеві рахунку на оплату комунальної послуги у паперовому вигляді, не приймалися (тобто, відсутні).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі