Теми статей
Обрати теми

Щодо оцифрування інформації про земельні ділянки

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру
Витяг із листа Держгеокадастру від 21.12.2021 № ПI-907/0-0.21-1360/69-21

<...>

Відповідно до вимог пункту 3 Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835 (далі — Положення), розпорядники інформації згідно з цим Положенням завантажують у формі відкритих даних набір даних, визначений у переліку наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, згідно з додатком.

Згідно з додатком до Положення (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2021 р. № 407) Держгеокадастр оприлюднює набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, зокрема, на Публічній кадастровій карті України.

Відповідно до вимог статті 36 Закону України «Про Державний земельний кадастр» (далі — Закон) на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у cфepі земельних відносин, оприлюднюються картографічна основа, індексні кадастрові карти (плани) та всі відомості Державного земельного кадастру, передбачені статтями 12 — 15 Закону, в тому числі у векторному вигляді, без права ïx зміни (редагування).

Пошук, перегляд, копіювання та роздрукування відомостей з Державного земельного кадастру, оприлюднених на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, зазначених у частині першій цієї статті, здійснюються безоплатно.

Відомості, зазначені у частині першій цієї статті, підлягають оприлюдненню на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, з моменту ïx внесення до Державного земельного кадастру.

Перегляд, копіювання та роздрукування інформації про персональні дані власників та користувачів земельних ділянок здійснюються за умови ідентифікації особи (фізичної a6o юридичної), яка отримує доступ до інформації, з використанням кваліфікованого електронного цифрового підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи.

Відповідно до статей 125, 126 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та ïx обтяжень».

Згідно з частиною другою статті 15 Закону відомості про земельну ділянку містять інформацію про їï власників (користувачів), зазначену в частині другій статті 30 цього Закону, зареєстровані речові права відповідно до даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Також зазначаємо, що на виконання підпункту 2 пункту 1 Указу Президента України від 22.07.2019 № 542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству» стосовно забезпечення перенесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, зареєстровані до 1 січня 2013 року у Державному реєстрі земель, головними управліннями Держгеокадастру в областях з 01.11.2019 по 07.12.2021 до Державного земельного кадастру внесено відомості про 595214 земельних ділянок, на які видані правовстановлюючі документи до 01.01.2013, загальною площею 1022925,9 га.

Відповідно до статті 67 Закону України «Про землеустрій» за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, фінансується, зокрема, розробка технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) щодо земельних ділянок ycix форм власності, сформованих до 2004 року, відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру, а також земельних ділянок ycix форм власності, речові права на які (документи, що посвідчують права на них) зареєстровано до 1 січня 2013 року, але відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру.

Зазначаємо, що з метою виділення коштів з Державного бюджету України Держгеокадастром розроблено проєкт нової бюджетної програми «Розробка технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) щодо земельних ділянок ycix форм власності, сформованих до 2004 року, відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру, а також земельних ділянок ycix форм власності, речові права на які (документи, що посвідчують права на них) зареєстровано до 1 січня 2013 року, але відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру», яким передбачено обсяг видатків у розмірі 3 454 620,7 тис. грн для розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) щодо земельних ділянок ycix форм власності, сформованих до 2004 року, відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру, а також земельних ділянок ycix форм власності, речові права на які (документи, що посвідчують права на них) зареєстровано до 1 січня 2013 року, але відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру.

У разі виділення бюджетних призначень згідно з цим проєктом нової бюджетної програми на 2022 рік шляхом включення до додатка 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» Держгеокадастром вживатимуться заходи щодо виконання вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 5 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 5 грудня 2019 року № 340-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидіі рейдерству».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі