Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо умов звільнення від плати за харчування дитини з особливими освітніми потребами, яка відвідує інклюзивну гpyпy в закладі дошкільної освіти

1. Чи має право дитина, яка знаходиться на інклюзивній формі здобуття дошкільної освіти, харчуватися в комунальному закладі дошкільної освіти безкоштовно, який документ це регулює?
2. Якщо мама дитини з особливими освітніми потребами вчасно не надала до закладу дошкільної освіти оновлений документ, який підтверджує інвалідність дитини (посвідчення видається на певний строк, після спливу батьки його подовжують), хто сплачує за харчування такої дитини?
3. Хто має відстежувати строки дії пільги і нести відповідальність за «прострочення» документа, зокрема посвідчення пільговиків?

Відповідь була надана Міністерством освіти України у листі від 22.12.2021 № 4/1253-21, з яким можна ознайомитися за посиланням: dostup.pravda.com.ua/request/97920/response/349704/attach/4/4%201253%2021.pdf?cookie_passthrough=1

Отже...

При звільненні батьків від плати за харчування дітей з особливими освітніми потребами, які відвідують інклюзивні групи в закладах дошкільної освіти державної та комунальної форми власності, необхідно керуватися ст. 56 Закону України від 05.09.2017 № 2145-VIII «Про освіту», постановою KMУ від 26.08.2002 № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» та прийнятим на її виконання Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних i комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, який затверджено наказом Міністерства освіти i науки від 21.11.2002 № 667, зареєстрованим у Міністерстві юстиції 06.12.2002 за № 953/7241 (далі — Порядок).

Пунктом 2.5 Порядку встановлено, що звільнення батьків від плати за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах проводиться щорічно i може переглядатися протягом року, але не більше одного разу та запроваджується в місячний термін після подання відповідних документів.

Необхідно зазначити, що відповідно до п. 2.2 Порядку місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування a6o підприємства, організації та установи, які мають у своєму підпорядкуванні заклади дошкільної освіти, можуть установлювати додаткові пільги щодо батьківської плати за харчування дітей за рахунок коштів відповідних бюджетів. Тобто на підставі такого рішення на період, поки батьки не поновлять документи, вони можуть звільнятися від зазначеної плати.

У будь-якому випадку на момент звільнення від згаданої плати заявник повинен представити відповідні документи (довідка, посвідчення a6o рішення місцевого органу).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі