Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення виконавчих комітетів головними розпорядниками

Міністерство фінансів України
Витяг із листа Міністерства фінансів України від 09.11.2021 № 05120-02-2/34136

Міністерство фінансів України розглянуло <…> звернення <…> до листа <…> щодо застосування положень законодавства та повідомляє таке.

Відповідно до частини першої статті 71 Закону України від 21.05.97 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон) територіальні громади, органи та посадові особи місцевого самоврядування самостійно реалізують надані їм повноваження.

Згідно зі статтею 11 Закону виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

Статтями 51, 52 Закону визначено функціональність та повноваження виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради. Так, виконавчий комітет ради утворюється відповідною радою на строк її повноважень у кількісному складі з метою виконання функцій, визначених пунктом 2 статті 52 Закону.

Відповідно до пункту 18 статті 2 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) головні розпорядники бюджетних коштів — бюджетні установи в особі їх керівників, які відповідно до статті 22 Кодексу отримують повноваження шляхом встановлення бюджетних призначень, водночас у пункті 12 цієї ж статті визначено, що бюджетні установи — органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок, відповідно, державного бюджету чи місцевого бюджету.

У разі визначення рішенням відповідної місцевої ради виконавчого комітету головним розпорядником бюджетних коштів з метою здійснення загальнодержавних функцій управління у межах встановлених йому бюджетних повноважень він має бути створений у статусі юридичної особи відповідно до норм чинного законодавства.

Кодексом визначаються правові засади функціонування бюджетної системи України, її принципи, основи бюджетного процесу і міжбюджетних відносин та відповідальність за порушення бюджетного законодавства.

Відповідно до пункту 3 частини другої статті 22 Кодексу головними розпорядниками бюджетних коштів за бюджетними призначеннями, визначеними іншими рішеннями про місцеві бюджети, можуть бути виключно місцеві державні адміністрації, виконавчі органи та апарати місцевих рад (секретаріат Київської міської ради), структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад в особі їх керівників.

З метою упорядкування структури видатків головних розпорядників коштів за Типовою відомчою класифікацією видатків та кредитування місцевого бюджету Міністерство фінансів України видало наказ від 22.09.2021 № 513 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 20 вересня 2017 року № 793», яким чітко визначило ознаку головного розпорядника коштів у розрізі кодів Типової відомчої класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету, зокрема для виконавчого комітету місцевої ради.

Водночас повідомляємо, що бюджетна система України базується на принципах, одним із яких є принцип самостійності.

Самостійність бюджетів забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходів бюджету, правом відповідних органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування визначати напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України, правом Верховної Ради Автономної Республіки Крим та відповідних місцевих рад самостійно і незалежно одне від одного розглядати та затверджувати відповідні місцеві бюджети.

<…>

Перший заступник Міністра Д. Улютін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі