Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Чи передбачено законодавством створення ліцеїв змішаного типу?

Чи передбачено законодавством створення ліцеїв змішаного типу?

Відповідь було надано Директоратом дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти (Лист від 09.12.2021 № 4.5/3396-21, можна ознайомитися за посиланням: dostup.pravda.com.ua/request/shchodo_tipiv_litsieyiv#incoming-348978)

Отже...

У статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначено типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, у тому числі ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Ліцей функціонує як окрема юридична особа.

За рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти та, як виняток, здобуття початкової освіти.

Заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

Принагідно інформуємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2021 р. № 1062 затверджено Положення про ліцей.

Дія цього Положення не поширюється на заклади спеціалізованої освіти, спеціальні заклади загальної середньої освіти та заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти.

Ліцей використовує в освітній діяльності одну освітню програму на рівні профільної середньої освіти (на першому та другому циклі профільної середньої освіти), спрямування (академічне, професійне) здобуття учнями профільної середньої освіти визначається освітньою програмою ліцею.

У випадку забезпечення здобуття базової середньої освіти ліцей використовує в освітній діяльності одну освітню програму на рівні базової середньої освіти (на першому та/або другому циклах) або може використовувати одну наскрізну освітню програму, розроблену для базової (першого та/або другого циклу) та профільної середньої освіти.

Ліцей може забезпечувати здобуття базової, профільної середньої освіти за очною (денною, вечірньою), заочною, дистанційною, мережевою, екстернатною, сімейною (домашньою) формами чи формою педагогічного патронажу в порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до частини п’ятої статті 35 у системі спеціалізованої освіти здобуття повної загальної середньої освіти забезпечують заклади спеціалізованої освіти:

— мистецький ліцей — заклад спеціалізованої мистецької освіти, що забезпечує здобуття початкової та профільної мистецької освіти одночасно зі здобуттям повної загальної середньої освіти на всіх a6o окремих її рівнях;

— спортивний ліцей — заклад спеціалізованої освіти, що забезпечує здобуття освіти спортивного профілю одночасно зі здобуттям повної загальної середньої освіти на всіх a6o окремих її рівнях;

— військовий (військово-морський, військово-спортивний) ліцей, ліцей із посиленою військово-фізичною підготовкою — заклад спеціалізованої освіти, що забезпечує здобуття освіти військового профілю для осіб з 13 років одночасно зі здобуттям базової та/або профільної середньої освіти;

— науковий ліцей — заклад спеціалізованої освіти, що забезпечує здобуття базової та/або профільної середньої освіти наукового профілю;

— професійний коледж (коледж) спортивного профілю — заклад спеціалізованої освіти спортивного профілю;

— мистецький коледж — заклад спеціалізованої освіти, що забезпечує здобуття фахової передвищої мистецької освіти одночасно зі здобуттям базової та профільної середньої освіти;

— інші заклади спеціалізованої освіти, визначені законодавством.

Положення про заклади спеціалізованої освіти затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у відповідній сфері.

Визначення типу та перепрофілювання (зміна типу) закладу спеціалізованої освіти здійснюються згідно з положеннями про заклади спеціалізованої освіти відповідного спрямування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі