Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Хто відповідальний за обрізку дерев поблизу ліній електропередач?

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Хто відповідальний за обрізку дерев поблизу ліній електропередач?

Варто нагадати про існування та чинність таких нормативно-правових актів:

Закону України від 06.09.2005 № 2807-IV «Про благоустрій населених пунктів», ч. 2 ст. 28 якого визначає, що охорона, утримання та відновлення зелених насаджень на об’єктах благоустрою, а також видалення дерев, які виросли самосівом, здійснюються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів залежно від підпорядкування об’єкта благоустрою, а на земельних ділянках, переданих у власність, наданих у постійне користування або в оренду, — за рахунок коштів їх власників або користувачів відповідно до нормативів, затверджених у встановленому порядку;

— Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою КМУ від 04.03.97 № 209 (далі — Правила охорони електричних мереж), п. 4 яких визначає, що підприємства, установи, організації та громадяни, яким надано у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де знаходяться об’єкти електричних мереж, зобов’язані вживати належних заходів до збереження зазначених об’єктів;

— Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, зетверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105, п. 5.5 яких визначає, що відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності — балансоутримувачі цих об’єктів;

на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях — установи, організації, підприємства;

на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, — забудовники чи власники цих територій;

на безхазяйних територіях, пустирях — місцеві органи самоврядування;

на приватних садибах і прилеглих ділянках — їх власники або користувачі.

Утім, як показує практика, як органи місцевого самоврядування, так і власники територій часто ігнорують необхідність розчищення повітряних ліній, що набуває загрозливої тенденції і призводить до знеструмлення споживачів — одне аварійне дерево може створити загрозу знеструмлення цілого населеного пункту, а обірваний необрізаними гілками дріт є небезпечним для життя людей.

Отже, організовувати та здійснювати роботи з належного утримання дерев мають їхні власники.

Водночас згідно з п. 23 Правил охорони електричних мереж визначено, що енергопідприємства мають право припиняти або обмежувати електропостачання споживачів, які порушили ці Правила. Відновлення електропостачання здійснюється після усунення порушень та відшкодування підприємствам, які експлуатують електричні мережі, заподіяних матеріальних втрат, а також вартості робіт із ввімкнення до електромережі згідно з укладеними договорами.

І ще одне, п. 24 Правил охорони електричних мереж передбачено, що відповідальність юридичних та фізичних осіб за порушення цих Правил, склад правопорушень і злочинів та порядок притягнення осіб, що їх вчинили, до адміністративної та кримінальної відповідальності визначаються згідно з чинним законодавством.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі