Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. У разі якщо на будинок подається послуга у вигляді гарячої води, але власник квартири не є її користувачем (користування бойлером, опломбовано труби в квартирі), чи повинен власник житла сплачувати плату за абонентське обслуговування на послугу гарячої води?

Відповідно до Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» плата за абонентське обслуговування сплачується споживачами, які отримують послуги теплопостачання та постачання гарячої води.
Плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач сплачує виконавцю послуги для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних зі здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами в багатоквартирному будинку та у випадках, визначених Законом, також і витрати на обслуговування лічильників теплової енергії та/або лічильників гарячої води у квартирах.
Підприємство розраховує розмір плати за абонентське обслуговування згідно з прямими фактичними витратами. Відповідно до постанови КМУ від 21.08.2019 № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування» для одного абонента платіж не може перевищувати 31,15 грн.
У разі якщо на будинок подається послуга у вигляді постачання гарячої води, але власник квартири не є її користувачем (користування бойлером, опломбовано труби у квартирі), чи повинен власник житла сплачувати плату за абонентське обслуговування на послугу гарячої води?

Відповідь було надано Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у листі від 14.12.2021 № 14662/18.2/7-21, з яким можна ознайомитися за посиланням: dostup.pravda.com.ua/request/96515/response/349034/attach/2/14662.pdf?cookie_passthrough=1.

Законом України від 14.05.2015 № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі — Закон), предметом регулювання якого є відносини, що виникають у процесі реалізації прав та виконання обов’язків власників квартир та нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку, визначено особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку та врегульовано правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання тa управління.

Пунктом 8 ч. 1 ст. 1 Закону визначено, що управління багатоквартирним будинком — вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов’язків співвласників, пов’язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку.

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 1 3акону до спільного майна багатоквартирного будинку, крім іншого, належать приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку.

Спільне майно багатоквартирного будинку згідно зі ст. 5 Закону є спільною сумісною власністю співвласників.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 12 Закону витрати на управління багатоквартирним будинком включають витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку.

Водночас положеннями Законом України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі — Закон про ЖКП), яким упроваджено інноваційні підходи в частині реформування сфери комунальних послуг (нова термінологія, класифікація комунальних послуг, зміна принципів договірних відносин, упровадження нових моделей організації таких відносин), передбачено плату за абонентське обслуговування — платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги (з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води) за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках, визначених цим Законом, також і витрати на обслуговування приладів — розподілювачів теплової енергії та/або вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку.

Таким чином, згідно з нормами Закону про ЖКП плата, зокрема за абонентське обслуговування, сплачується виконавцю комунальної послуги (з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води) за умови укладення одного з типів договорів про надання комунальних послуг, передбачених Законом про ЖКП (індивідуального договору про надання комунальних послуг).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі