Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Наш орган місцевого самоврядування проводить стажування головного спеціаліста на посаду начальника відділу. Можете поділитися алгоритмом складання документів?

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
Наш орган місцевого самоврядування проводить стажування головного спеціаліста на посаду начальника відділу. Можете поділитися алгоритмом складання документів?

Згідно з постановою КМУ від 22.07.2016 № 465 для цілей проведення процедури стажування в органах місцевого самоврядування використовується Положення про порядок стажування у державних органах, затверджене відповідною постановою КМУ від 01.12.94 № 804 (далі — Положення).

Для того щоб визначити алгоритм складання документів цієї процедури, варто уважно вчитатися в норми Положення!

1. Важливою нормою є те, що у разі, якщо стажування передбачається в іншому органі, відбір кандидата на стажування проводиться з ініціативи органу, де має відбуватись стажування. При цьому необхідною умовою є письмова заява самого стажиста та згода обох відповідних керівників за місцями його стажування та основної роботи.

2. Зарахування на стажування, строки та зміни порядку його проходження оформлюються наказом керівника того органу, де проводиться стажування. Оформлюючи наказ про стажування, слід пам’ятати, що:

— стажування працівника проводиться з відривом від основної роботи, але за таким працівником зберігаються його посада та заробітна плата за основним місцем роботи;

— на період стажування у відповідному органі за стажистом закріплюється особа, відповідальна за стажування (як правило, це керівник структурного підрозділу, де проходить стажування, чи «профільний» заступник).

3. Під час проходження стажування працівник повинен дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку того органу, де він проходить стажування.

4. Зміст стажування визначається індивідуальним планом, що затверджується керівником структурного підрозділу органу, де проводиться стажування.

5. Після закінчення стажування стажист подає керівництву доповідну записку про стажування з висновками керівника структурного підрозділу щодо можливості використання стажиста на службі (а за основним місцем роботи — стислий письмовий звіт і довідку за результатами стажування).

6. Після успішного закінчення стажування може бути переведений на посаду за рішенням керівника відповідного органу без конкурсного відбору.

З урахуванням цих норм алгоритм складання документів для проходження «внутрішнього» стажування на посаду начальника відділу такий:

— «профільний» заступник інформує відповідного голову органу місцевого самоврядування та службу управління персоналом про потребу у заміщенні вакантної посади чи у ротації «внутрішніх» кадрів через проведення процедури стажування;

— «стажист» пише письмову заяву на керівника органу місцевого самоврядування;

— видається розпорядчий документ керівника про проведення процедури стажування, у якому зазначається строк стажування, момент збереження за стажистом основної посади і заробітної плати, визначається відповідальний за стажування (у нашому випадку це може бути «профільний» заступник голови), відповідальному може бути надано доручення щодо складання індивідуального плану стажиста та його затвердження;

— стажист складає план стажування, який затверджує «профільний» заступник;

— після закінчення стажування:

«профільний» заступник пише висновки щодо можливості використання стажиста на службі;

стажист складає і подає керівництву доповідну записку про стажування з висновками;

— у разі успішного закінчення стажування голова органу місцевого самоврядування видає розпорядчий документ про переведення стажиста з посади головного спеціаліста на посаду начальника відділу без конкурсного відбору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі