Теми статей
Обрати теми

Щодо відрахування дітей із закладів дошкільної освіти в умовах війни

Лист Міністерства освіти і науки України від 24.10.2022 № 1/12502-22

Введення в Україні воєнного стану позначилося на освітній галузі, зокрема дошкільній. Частина закладів дошкільної освіти (далі — ЗДО) відновили діяльність і почали працювати у звичному режимі.

У зв’язку з воєнними діями та міграцією населення виникають непорозуміння щодо збереження в ЗДО місця за дитиною, яка тимчасово виїхала на більш безпечну територію або не відвідує заклад через загрозу життю і здоров’ю.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про дошкільну освіту» держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної освіти в державних і комунальних закладах дошкільної освіти та створює належні умови для її здобуття.

Згідно з пунктом 13 Положення про заклад дошкільної освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 р. № 305 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2021 р. № 86) (далі — Положення), відрахування вихованців з державного (комунального) закладу дошкільної освіти може здійснюватися:

1) за заявою одного з батьків або іншого законного представника дитини, що подавав заяву про зарахування (крім випадків, коли рішенням органу опіки та піклування або суду місце проживання дитини визначено з іншим із батьків);

2) на підставі медичного висновку про стан здоров’я дитини, що виключає можливість її подальшого перебування у закладі дошкільної освіти відповідного типу;

3) у разі досягнення вихованцем станом на 1 вересня повних семи років (для дітей з особливими освітніми потребами — повних восьми років), що передбачає його відрахування до 31 серпня поточного року;

4) у разі переведення вихованця до іншого закладу дошкільної освіти;

5) у разі невідвідування дитиною закладу дошкільної освіти протягом двох місяців підряд упродовж навчального року без поважних причин.

Забороняється відрахування дитини із державного (комунального) закладу дошкільної освіти з інших підстав, ніж визначено цим пунктом.

Відповідно до пункту 15 Положення, навчальний рік у закладі дошкільної освіти починається 1 вересня і закінчується 31 травня наступного року.

Воєнний стан в Україні, введений згідно з Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», та існуюча загроза життю і здоров’ю дітей є поважною причиною для невідвідування закладу дошкільної освіти.

Враховуючи зазначене, відрахування дитини з дошкільного закладу можливе лише відповідно до підпунктів 1 — 4 пункту 13 Положення.

Застерігаємо керівників (директорів) закладів дошкільної освіти щодо неприпустимості безпідставного відрахування дітей із закладу освіти.

У разі звернень батьків або інших законних представників вихованців про порушення вимог Положення щодо відрахування дитини із ЗДО, місцевому органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, у сфері управління якого перебуває заклад освіти, рекомендуємо невідкладно реагувати та вживати необхідних заходів для усунення порушень законодавства.

Заступник Міністра Віра РОГОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі