Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо використання персональних даних в закладах освіти

Надайте вичерпний перелік паперових та електронних реєстрів (наприклад, до електронного реєстру учнів, ШКОЛА, ІСУО, ІВС ОСВІТА, АІКОМ, ЄДЕБО тощо), в які навчальний заклад/заклад освіти має право вносити персональні дані учнів/здобувачів освіти згідно з дозволом на обробку персональних даних, наданого володільцю бази персональних даних ЗАКОНОМ, тобто без згоди батьків. Також надайте вичерпний перелік паперових та електронних реєстрів (наприклад, до електронного реєстру учнів, ШКОЛА, ІСУО, ІВС ОСВІТА, АІКОМ, ЄДЕБО тощо), в які навчальний заклад/заклад освіти має право вносити персональні дані учнів/здобувачів освіти тільки після отримання ЗГОДИ БАТЬКІВ, для якої Законом України «Про захист персональних даних» не визначено форму надання згоди на обробку персональних даних — це може бути окремий документ, який підписує суб’єкт персональних даних, чи відповідне позначення в електронному вигляді, одна з умов договору, або це може бути будь-яка інша форма, яка дасть змогу зробити висновок про її надання (написання заяви, заповнення анкети тощо).

Відповідь була надана Міністерством освіти і науки України у листі від 24.10.2022.

Отже…

Правові відносини, пов’язані із захистом і обробкою персональних даних, урегульовані Законом України «Про захист персональних даних» (далі — Закон).

Відповідно до абзацу десятого статті 2 Закону персональні дані — це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством (частина п’ята статті 6 Закону).

Використання персональних даних передбачає будь-які дії володільця щодо обробки цих даних, дії щодо їх захисту, а також дії щодо надання часткового або повного права обробки персональних даних іншим суб’єктам відносин, пов’язаних із персональними даними, що здійснюються за згодою суб’єкта персональних даних чи відповідно до закону (частина перша статті 10 Закону).

У частині першій статті 11 Закону зазначено, що підставами для обробки персональних даних, зокрема, є дозвіл на обробку персональних даних, наданий володільцю персональних даних відповідно до закону виключно для здійснення його повноважень, необхідність виконання обов’язку володільця персональних даних, який передбачений законом, тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі