Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо віднесення посади «Інспектор кадрів»

Чи можна посаду «Інспектор з кадрів» (код КП — 3423, код ЗКППТР — 22601, випуск 1 ДКХПТ) віднести до «інші» додатка 3 «СХЕМА ТАРИФНИХ РОЗРЯДІВ посад (професій)...» до постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298?

Відповідь була надана Міністерством економіки України у листі від 26.10.2022.

Отже…

Відповідно до статті 8 Закону України «Про оплату праці» умови оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Умови оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери визначено постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами) (далі — постанова № 1298).

На виконання пункту 6 постанови № 1298 міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади розроблено та затверджено конкретні умови оплати праці та розміри посадових окладів (ставок заробітної плати) працівників підвідомчих бюджетних установ, закладів та організацій відповідно до Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери з урахуванням складності, відповідальності та специфіки їхньої роботи.

Відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (зі змінами), назву посади «Інспектор з кадрів» (код 3423) віднесено до класифікаційного розділу «Фахівці».

Кваліфікаційні категорії посад визначаються кваліфікаційними характеристиками, тому при застосуванні похідних слів, які визначають кваліфікаційні категорії посади, необхідно враховувати кваліфікаційні характеристики відповідних посад.

Кваліфікаційною характеристикою «інспектор з кадрів», яка міститься у випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» (розділ 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців») Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Розділ 1 «Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців»), затвердженого наказом Мінпраці України від 29.12.2004 № 336, для названої професії передбачено дві кваліфікаційні категорії: «старший інспектор з кадрів» та «інспектор з кадрів».

Схемою тарифних розрядів посад (професій) професіоналів, фахівців, керівників інших структурних підрозділів і технічних службовців, загальних для всіх бюджетних установ, закладів та організацій, затвердженою додатком 3 до постанови № 1298 (далі — Схема № 3), передбачено, що посади «інспектора», «старшого інспектора» віднесені до 4 — 5 та 4 — 6 тарифних розрядів відповідно.

Необхідно зауважити, що Схемою № 3 передбачені тарифні розряди для посад інспекторів всіх найменувань (крім визначених додатком 2 до постанови № 1298), зокрема, із застосуванням похідних слів «з кадрів».

Отже, розмір посадового окладу працівника визначається за тією посадою, яку він обіймає згідно зі штатним розписом.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі