Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо статусу особи прийнятою на роботу в орган місцевого самоврядування за строковим трудовим договором

Чи потрібно особі, яка була призначена на посаду спеціаліста в орган місцевого самоврядування під час воєнного стану без конкурсу, приймати Присягу? Чи буде вона посадовою особою за умови призначення її на цю посаду на час, поки основний працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної плати?

ВІДПОВІДАЄ ЕКСПЕРТ1

1 Відповідь було підготовлено на підставі матеріалів сайту «Децентралізація», з якими можна ознайомитись за посиланням.

Відповідно до статті 3 Закону України від 07.06.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон № 2493) посадами в органах місцевого самоврядування є, зокрема: посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Статтею 11 Закону № 2493 визначено, що громадяни України, які вперше приймаються на службу в органи місцевого самоврядування (за винятком посад, зазначених в абзаці другому частини першої статті 10 Закону № 2493-ІІІ), у день прийняття відповідного рішення складають Присягу. Посадова особа місцевого самоврядування, яка вперше приймається на службу в органи місцевого самоврядування, вважається такою, що вступила на посаду, з моменту складення Присяги. Згідно зі статтею 14 Закону № 2493 в органах місцевого самоврядування встановлено сім категорій посад.

Відповідно до статті 15 Закону № 2493 при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування присвоюються ранги у межах відповідної категорії посад.

Ранги присвоюються відповідно до займаної посади, рівня професійної кваліфікації, результатів роботи.

Враховуючи викладене, посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка займає посаду в органі місцевого самоврядування, отримує заробітну плату за рахунок коштів місцевого бюджету та склала Присягу посадової особи місцевого самоврядування і їй присвоєно відповідний ранг.

Статтею 10 Закону № 2493 визначено, що на час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування (крім виборних посад) для виконання їх повноважень можуть прийматися на службу особи за строковим трудовим договором (контрактом).

Частиною третьою статті 7 Закону № 2493 передбачено, що на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» та законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених Законом № 2493.

Статтею 21 Кодексу законів про працю України визначено, що трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем — фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець — фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (У тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть установлюватися угодою сторін.

З урахуванням зазначеного можна сказати, що особи, які приймаються на посади в органи місцевого самоврядування за строковим трудовим договором (контрактом) і які мають виконувати повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та/або консультативно-дорадчих функцій, мають набути статусу посадових осіб місцевого самоврядування відповідно до згаданих норм.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі