Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг

Прошу надати наступну інформацію (наступні документи): Фізособі, яка надає соцпослуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності, виплачується компенсація за догляд. Відповідно до ст. 13 Закону про соцпослуги розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, незалежно від кількості осіб, за якими здійснюється догляд, розраховується як РІЗНИЦЯ між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, встановленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи — надавача соціальної послуги за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення із заявою про згоду надавати соціальні послуги.
Середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім’ї обчислюється за правилами, які містить Методика обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг, затверджена наказом Мінсоцполітики від 17.05.2022 № 150 (далі — Методика № 150).
Тобто потрібно розрахувати СЕРЕДНЬОМІСЯЧНИЙ СУКУПНИЙ ДОХІД НА ОДНОГО ЧЛЕНА СІМ’Ї для того, щоб його порівнювати з прожитковим мінімумом.
1. Роз’ясніть, будь ласка, як зрозуміти п.п. 10 п. 5 Методики № 150, де сказано, що у разі відсутності офіційних даних про дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, відсутності у неї офіційного доходу її СЕРЕДНЬОМІСЯЧНИЙ СУКУПНИЙ ДОХІД дорівнює 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на кінець періоду, за який враховуються доходи? Виходить, що в п.п. 10 п. 5 Методики № 150 відразу вказано розмір середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім’ї і більше нічого рахувати не потрібно? Потрібно порівнювати з прожитковим мінімумом середньомісячний сукупний дохід, який дорівнює 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на кінець періоду, за який враховуються доходи?
2. Як установити середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соцпослуги, якщо в неї відсутні доходи або відомості про доходи, оскільки вона є внутрішньо переміщеною особою, яка опинилася у складних життєвих обставинах через шкоду, завдану бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією? В Методиці № 150 є рекомендації стосовно такої ситуації, якщо мова йде про отримувача соцпослуг (п.п. 13 п. 5 Методики № 150). А якщо мова йде про фізичну особу, яка надає соцпослугу? Чи можна користуватися п.п. 13 п. 5 Методики № 150? Чи застосовувати п.п. 10 п. 5 Методики № 150, який стосується порядку дій у разу відсутності офіційного доходу фізичної особи, яка надає соцпослуги без конкретизації причин відсутності таких даних?
3. Яку суму зараховувати до загального сукупного доходу сім’ї, якщо повністю один з місяців кварталу, за який беруться дані, перебувала у відпустці без збереження зарплати фізична особа, яка надає соцпослуги? Тобто офіційні дані про дохід в одному місяці не відсутні — вони є, але дорівнюють 0,00 грн. Тож чи правильно брати до обчислення 0,00 грн в одному з місяців кварталу?

Відповідь була надана Директоратом розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики (далі — Директорат) у відповідному листі.

Отже, щодо розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг, зокрема, визначення доходу для працездатного члена сім’ї фізичної особи, яка надає соціальні послуги з догляду, при відсутності офіційного доходу.

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги», який визначає основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг, та Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 859 (далі — Порядок), фізична особа, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі (далі — фізична особа, яка надає соціальні послуги), має право на призначення та компенсації за догляд, що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі — компенсація).

При призначенні і виплаті компенсації, зокрема, враховується середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, який обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу сім’ї цієї особи на кількість осіб, які входять до складу сім’ї, згідно з Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг.

Методика обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для надання соціальних послуг затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 17.05.2022 № 150, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.06.2022 за № 639/37975 (далі — Методика).

Запитання 1

Методикою, зокрема пунктом 5 Методики, визначено вимоги, згідно з якими здійснюється урахування до середньомісячного сукупного доходу сім’ї отримувача соціальних послуг/ фізичної особи, яка надає соціальні послуги, окремих видів доходів.

Так, підпунктом 10 пункту 5 Методики визначено, що у разі відсутності офіційних даних про дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, відсутності у неї офіційного доходу — її середньомісячний сукупний дохід дорівнює 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на кінець періоду, за який враховуються доходи. Наприклад, станом з січня 2022 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6 500 гривень. Тобто до доходу фізичної особи, яка надає соціальні послуги, буде враховуватися 650 гривень.

Запитання 2

Підпунктом 13 пункту 5 Методики визначено, що в отримувача соціальних послуг та працездатного члена його сім’ї, у яких відсутні доходи або відомості про доходи яких відсутні, якщо вони є внутрішньо переміщеними особами, які опинилися у складних життєвих обставинах через шкоду, завдану бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією, середньомісячний сукупний дохід становить 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Стосовно відсутності офіційних даних про відсутність доходу без зазначення причин відсутності цих даних, у тому числі якщо вони є внутрішньо переміщеними особами, які опинилися у складних життєвих обставинах через шкоду, завдану бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією, для фізичних осіб, які надають соціальні послуги, застосовується підпункт 10 пункту 5 Методики.

Запитання 3

У разі наявності офіційних даних про відсутність доходу фізичної особи, яка надає соціальні послуги, у тому числі через перебування у відпустці без збереження заробітної плати, середньомісячний сукупний дохід дорівнює 0 розміру мінімальної заробітної плати; у разі відсутності офіційних даних про дохід фізичної особи — 0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі