Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо продовження строку дії договору про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування у період дії воєнного стану в Україні

Стосовно продовження строку дії договору про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування у період дії воєнного стану в Україні. Відповідно до постанови КМУ № 1081 — пункт 4 говорить про можливе продовження за згодою сторін. Яким чином буде підтверджено продовження договору, чи буде проходити конкурс?

Відповідь була надана Київською обласною державною адміністрацією (Київською обласною військовою адміністрацією) у листі від 11.10.2022.

Отже…

Стосовно продовження строку дії договору про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування у період дії воєнного стану в Україні повідомляється наступне.

Конституцією [1] встановлено, що виключно законами України визначаються засади використання транспорту; правові засади і гарантії підприємництва; правила конкуренції, а інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції і повинні відповідати їй [1, стаття 8 частина друга, стаття 92 частина перша пункти 5, 8].

Відносини автомобільного перевізника на внутрішньообласних маршрутах із обласною державною адміністрацією визначаються договором (далі — договір).

Договір з переможцем конкурсу орган виконавчої влади укладає на термін від трьох до п’яти років, а в разі відсутності в переможця конкурсу автобусів, що відповідають умовам конкурсу, на один рік [2, стаття 31 частина друга, стаття 44 частини п’ята та шоста]. Договір набирає чинності з моменту його укладення.

Терміном дії договору є певний момент у часі, з настанням якого пов’язана подія припинення його дії, який визначається календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати [3, стаття 251 частина друга, стаття 252 частина друга, стаття 631 частина 2]. За висновком Верховного Суду прийменник «до» з календарною датою в українській мові вживають на позначення кінцевої календарної дати чинності включно або виконання чого-небудь [4]. Тобто, перебіг строку дії договору починається з наступного дня після відповідної календарної дати його укладання за результатом проведеного конкурсу; строк його дії визначається роками та спливає у відповідний місяць та число останнього року строку на який його укладено за результатом проведеного конкурсу; договір може бути укладено на термін не менш ніж один рік та не більш ніж п’ять років.

Керуючись в системному зв’язку Законом [2, стаття 44 ] та Порядком [5, пункти 53, 55], слід зробити висновок, що протягом строку дії договору, укладеного за результатом проведеного конкурсу, договір може бути продовжений лише один раз у межах п’ятирічного терміну.

У свою чергу, в сукупності вимоги Закону [2, стаття 44] та Порядку [5, пункт 4-1] слід розуміти так, що договір з переможцем конкурсу, строк дії якого закінчується у період дії воєнного стану в Україні, вважається таким, дію якого продовжено на період дії воєнного стану в Україні і протягом одного року з дня його припинення чи скасування, але не більш ніж на термін до п’яти років від дати його укладання за результатами конкурсу та за умови досягнення згоди його сторін про його продовження в такій саме формі, як укладений договір.

Умови досягнення згоди визначені Порядком [5, пункти 29, 53] та є наступними. Автомобільний перевізник — переможець попереднього конкурсу не пізніше ніж за 90 календарних днів до закінчення строку дії договору подає організатору перевезень заяву за формою згідно з додатками 6,7 до Порядку [5], якою виражає згоду на продовження терміну дії чинного договору. Організатор перевезень проводить перевірку поданих автомобільним перевізником документів на відповідність обов’язковим і додатковим (за наявності) умовам конкурсу та наявності усіх документів, передбачених Порядком [5] та за наслідком його заяви не пізніше ніж за 45 календарних днів до закінчення строку дії договору приймає одне з двох рішень: про задоволення заяви автомобільного перевізника та продовження строку дії договору чи про залишення без задоволення заяви автомобільного перевізника про продовження строку дії договору та проведення конкурсу, не пізніше ніж за 45 календарних днів до дня закінчення строку дії договору, укладеного з попереднім переможцем конкурсу.

Відтак, підтвердженням події продовження договору чи проведення нового конкурсу є одне в вищевказаних рішень організатора перевезень.

З огляду на вищенаведені положення Конституції [1] звертається увага на те, що цей лист Київської обласної військової адміністрації має лише роз’яснювальний, інформаційний характер та не встановлює нових правових норм, оскільки не є нормативно-правовим актом.

[1] Конституція України, прийнята на V сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року,

[2] Закон України «Про автомобільний транспорт» від 5 квітня 2001 року № 2344-III,

[3] Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року № 435-IV,

[4] постанова Верховного Суду від 25.04.2018 у справі № 803/350/17,

[5] Порядок проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2008 року № 1081.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі