Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо механізму отримання компенсації за зруйноване майно, що постраждало внаслідок збройної агресії російської федерації проти України

Як саме перевірити відомості (наявності або відсутності власного майна) в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна? Чи є сайт? Доступ має лише нотаріус? За яких умов надаються виплати або компенсації за пошкоджене майно? Прошу дати роз’яснення, чи можна починати відбудовувати будинок за власні кошти, а потім отримати компенсацію або виплати від держави, якщо так, то за яких умов?

Відповідь була надана Департаментом житлової політики та благоустрою Міністерства розвитку громад та територій України у листі від 20.10.2022.

Отже…

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2022 № 380 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 09.08.2022 № 885) затверджено Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації (далі — Порядок), який передбачає подання інформаційних повідомлень щодо пошкодження будинку, квартири або іншого майна.

Пунктом 4 цієї постанови Міністерству цифрової трансформації доручено, зокрема, забезпечити збір та зберігання інформаційних повідомлень про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації (далі — інформаційне повідомлення), програмними засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі — Портал Дія), з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Згідно з пунктом 4 Порядку для забезпечення збору, накопичення, обліку, обробки, зберігання та захисту інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно створюється Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації (далі — Реєстр пошкодженого та знищеного майна).

Відповідно до Порядку власник пошкодженого/зруйнованого будинку або квартири може самостійно подати заяву через Дію (на сайті або в додатку).

Якщо у вас немає можливості скористатися онлайн-реєстрацією, заяву можна подати через ЦНАП або у нотаріуса. Подання інформаційного повідомлення здійснюється незалежно від місця проживання чи перебування.

Якщо немає можливості зареєструватись через «Дію», необхідно напряму подати заявку до органів місцевого самоврядування.

Після завершення реєстрації треба звернутись до Національної поліції для відкриття кримінального провадження за фактом знищення або пошкодження майна.

Факт фіксації пошкоджень або руйнації будівель та споруд, зумовлених збройною агресією російської федерації, здійснюється відповідно до Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 № 473 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27.09.2022 № 1073).

Органи місцевого самоврядування створюють комісії для огляду пошкодженого майна на територіях, на яких відсутні або завершені активні фази бойових дій.

Після перевірки об’єкта комісія складає акт обстеження будинку. В разі значних пошкоджень органи місцевого самоврядування залучають експертів та складають звіт щодо можливості подальшої експлуатації будівлі.

Заява та висновок комісії по кожному окремому об’єкту будуть вноситись до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Народними депутатами 01.04.2022 у першому читанні за основу прийнято розроблений проєкт Закону «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації» (реєстр. № 7198). Наразі законопроєкт готується до другого читання.

Запровадження компенсації для осіб, які є власниками пошкодженого або знищеного нерухомого майна, буде можливим після прийняття відповідного закону та нормативно-правових актів, спрямованих на його реалізацію.

Після подання інформаційного повідомлення та отримання акта обстеження пошкодженого будинку/квартири власник може почати виконання робіт з відбудови/реконструкції за власні кошти, але отримання компенсації в цьому випадку буде виключно за підтверджуючими фінансовими документами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі