Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо використання препарату йодиду калію, якщо станеться катастрофа чи буде загроза радіаційного забруднення

Прошу надати наступну інформацію (наступні документи): нормативний акт, відповідно до якого батьки дітей, які навчаються у школах м. Києва, мають підписати згоду на використання препарату йодиду калію дитиною, якщо станеться катастрофа чи буде загроза радіаційного забруднення в великому масштабі під час її перебування у школі.

Відповідь була надана у листі від 18.10.022 Директоратом громадського здоров’я та профілактики захворюваності.

Отже…

Нормативно-правові акти Міністерства охорони здоров’я України не містять вимог щодо надання згоди на використання препарату йодиду калію дитиною під час її перебування в закладі освіти.

Принагідно інформуємо, що регламент щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії розроблено відповідно до частини четвертої статті 8 Закону України «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» та затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 9 березня 2021 року № 408, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 квітня 2021 року за № 526/36148.

Порядок здійснення невідкладних заходів йодної профілактики серед населення України у випадку виникнення радіаційної аварії затверджений наказом Державної інспекції ядерного регулювання України від 8 листопада 2011 року № 154, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 25 листопада 2011 року за № 1353/20091 (далі — Порядок).

Пунктом 7 Порядку передбачено, що за рішенням місцевих органів виконавчої влади серед населення, яке проживає в радіусі до 10 км навколо АЕС, здійснюється попередній розподіл препаратів йодиду калію в обсязі добової потреби. Схеми видачі встановлюються із урахуванням особливостей інфраструктури території і можуть включати: безкоштовну видачу препаратів йодиду калію спеціальними бригадами в пунктах видачі; доставку до будинків, квартир; отримання препаратів безкоштовно в аптеках тощо.

Кількість та розміщення пунктів видачі препаратів йодиду калію визначаються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за пропозиціями територіальних підрозділів охорони здоров’я, освіти та житлово-комунального господарства. Перелік пунктів видачі препаратів йодиду калію є додатком до плану захисту населення у випадку радіаційної аварії. Під час оповіщення та інформування населення роз’яснюється, як поводитись у випадку радіаційної аварії, де отримати, коли і як приймати препарати йодиду калію.

Варто зазначити, що залежно від погодних умов поширення «хмари» радіоактивного викиду не відбувається рівномірно. Відповідно прогнозування невідкладних та термінових контрзаходів, зокрема проведення йодної профілактики, здійснюється з урахуванням погодних умов.

Зокрема, йодна профілактика передбачає прийом особами від 12 до 40 років 125 мг калію йодиду, для дітей від 3 до 12 років — 65 мг, від 1 місяця до 3 років — 32 мг, немовлята від народження до 1 місяця — 16 мг.

Наголошуємо, що прийом препаратів йодиду калію здійснюється виключно в разі оповіщення та інформування населення щодо необхідності його застосування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі