Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо передачі у власність автомобіля після смерті батька

26.08.2022 року до Департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації (Київська обласна військова адміністрація) (далі — Департамент) звернувся <…> на підставі (та на виконання) Порядку забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 999 від 19.07.2006 (щодо передачі у власність автомобіля марки після смерті батька). Листом № 4733/36.01/36.04.01-2022 від 13.09.2022 року Департамент повідомив заявника про необхідність додати додаток до ID-картки, довідку (форма 13) про місце реєстрації заявника, оригінал довідки про склад сім’ї, що підтверджує місце реєстрації заявника за однією з батьком адресою на день смерті останнього. На реагування на вказаний лист <…> надав Департаменту разом з листом від 15.09.2022 року відповідні пояснення та документальні відомості та виклав прохання звернути увагу на змістовну частину документів, що були складені відповідним органом місцевої влади у серпні 2022 року.
Документ, довідка, форма 13 (ДОВІДКА про реєстрацію місця проживання особи), додаток до ІD-картки свого часу було унормовано правовими нормами постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру», що в свою чергу втратила (постанова КМУ) чинність на підставі постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад» № 265 від 07.02.2022 року.
На підставі статей 1, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року, які надають право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації, прошу надати наступну інформацію (наступні документи):
1. На якій підставі правовій (за наявності належних документів, що засвідчують факт проживання заявника за однією адресою з померлим) Департамент соціального захисту населення Київської обласної військової адміністрації вимагає від заявника (фізичної особи) документ за формою, що на сьогодні (на день події, з якою пов’язано звернення заявника) втратила чинність, з огляду на видання відповідного акта компетентним органом?
2. Чи є довідка № 4596 від 18.08.2022 року, видана виконкомом <…> селищної ради (подано як додаток до звернення, що вказано вище), належним документом, що засвідчує (підтверджує) місце проживання заявника на день смерті його батька (13.02.2022 року)?
3. Чи є довідка № 4596 від 18.08.2022 року, видана виконкомом <…> селищної ради (подано як додаток до звернення, що вказано вище), належним документом, що засвідчує (підтверджує) місце проживання батька заявника на день його смерті (13.02.2022 року, батько — <…>)?
4. Чи є довідка № 4596 від 18.08.2022 року, видана виконкомом <…> селищної ради (подано як додаток до звернення, що вказано вище), належним документом, що засвідчує (підтверджує) місце проживання/реєстрації <…> разом з його батьком <…> на день смерті останнього 13.02.2022 року за однією адресою?
5. Чи є в розумінні Департаменту соціального захисту населення Київської обласної військової адміністрації додатки, підписані (засвідчені) електронним цифровим підписом, належним чином засвідченими (оформленими)?

Відповідь була надана Київською обласною державною адміністрацією (Київською обласною військовою адміністрацією) у листі від 12.10.2022.

Отже, щодо долучення довідок із місця реєстрації та довідки про підтвердження факту проживання за однією адресою до справи для перереєстрації автомобіля після смерті особи з інвалідністю…

Відповідно до статті 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», в умовах воєнного стану військові адміністрації та органи місцевого самоврядування здійснюють повноваження згідно з Конституцією України та іншими законами України.

Згідно з пунктом 32 «Порядку забезпечення осіб з інвалідністю», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 № 999, під час експлуатації автомобіля в особи з інвалідністю, члена сім’ї, якому передано право користування автомобілем, або законного представника недієздатної особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи (для осіб з інвалідністю внаслідок війни та осіб з інвалідністю I групи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї (категорія 1) та осіб з інвалідністю унаслідок трудового каліцтва виявляються протипоказання до керування ним, коли законний представник недієздатної особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю або член сім’ї, інша особа переїхали на інше місце проживання, відмовилися від користування автомобілем чи померли, питання про передачу права користування автомобілем члену сім’ї, який зареєстрований за місцем реєстрації особи з інвалідністю або в одному населеному пункті з нею (не більше ніж двом членам сім’ї — для осіб з інвалідністю внаслідок війни та осіб з інвалідністю I групи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї (категорія 1) та осіб з інвалідністю унаслідок трудового каліцтва, законному представнику недієздатної особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншій особі вирішується у кожному конкретному випадку для осіб з інвалідністю за клопотанням органу соціального захисту населення та за рішенням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, а для осіб з інвалідністю унаслідок трудового каліцтва — за рішенням управління виконавчої дирекції Фонду.

З 1 січня 2021 р. заяви з необхідними документами приймаються від осіб з інвалідністю, законних представників недієздатних осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю органами соціального захисту населення районних держадміністрацій за місцем реєстрації лише у разі надіслання їх поштою або в електронній формі (через офіційний вебсайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний вебпортал електронних послуг).

Також заяви приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади (далі — посадові особи виконавчого органу) та посадовими особами центру надання адміністративних послуг, які передають їх упродовж трьох робочих днів з дати їх надходження відповідному органу соціального захисту населення за місцем реєстрації.

До членів сім’ї особи з інвалідністю належать громадяни України, які проживають разом з нею, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, опіки або піклування над неповнолітніми дітьми, а також на інших підставах, які не заборонені законом і не суперечать моральним засадам суспільства та місце проживання яких зареєстровано в Україні в установленому законодавством порядку.

Листом від 13.09.2022 № 4733/36.01/36.04.01-2022 департаментом соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації (Київської обласної військової адміністрації) (далі — Департамент) надано відповідь про необхідність долучення оригіналу довідки <…> селищної ради Вишгородського району Київської області від 18.08.2022 № 4396 про те, що Ви на момент смерті Вашого батька проживали та були зареєстровані за однією адресою. Наголошуємо, що копія довідки видана за місцем вимоги виконавчим комітетом <…> селищної ради не за формою 13, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру», оскільки вона втратила чинність від 14.03.2022 року. Водночас Вас повідомлено про відсутність довідки про реєстрацію місця проживання (паперовий додаток до ID-картки), оскільки цей документ підтверджує реєстрацію місця проживання особи та є невід’ємною частиною.

Довідка <…> селищної ради Вишгородського району Київської області від 18.08.2022 № 4396 (оригінал) є підтвердженням факту проживання за однією адресою покійної особи з інвалідністю та члена її сім’ї.

Паперовий додаток до ID-картки, який є документом, що засвідчує реєстрацію місця проживання особи, у справі, надісланій пріоритетним листом від 01.09.2022 № К-699-2022, був відсутній. Додатки до ID-картки сформовані 13.09.2022 та 14.09.2022, завірені електронним підписом ДМС на запит Державного підприємства «ДІЯ» та <…> селищної ради, долучені до Вашої справи.

Порядок засвідчення вірності копій документів та виписок із них регулюється статтями 75 — 77 Закону України «Про нотаріат» та пунктами 255 — 259 Інструкції, і відповідно до чинного законодавства дія може вчинятися в будь-якій державній нотаріальній конторі. Засвідчувати вірність копій документів можуть приватні нотаріуси, а за кордоном — консульські установи. У населених пунктах, де немає нотаріусів, засвідчувати вірність копій документа мають право посадові особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, окрім документів, призначених для дії за кордоном. Вимоги до засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади:

— на лицьовому боці у верхньому правому кутку першого аркуша копії документа, яка засвідчується, проставляється штамп «Копія». Напис про засвідчення копії документа проставляється нижче реквізиту «Підпис» і складається зі слів: «Згідно з оригіналом», найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів (ініціалу імені) та прізвища, дати засвідчення копії;

— напис про засвідчення копії документа скріплюється печаткою із зазначенням найменування установи (без зображення герба) або печаткою установи.

Оскільки питання переоформлення автомобіля вирішується структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за клопотанням органу соціального захисту населення, Департаментом було направлено лист від 04.10.2022 № 5348/36.01/36.04.01-2022 до управління соціального захисту населення за місцем Вашої реєстрації з переліком документів та заявою для оформлення клопотання та завірення наданих документів належним чином.

Згідно з пунктом 16 «Порядку забезпечення осіб з інвалідністю», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 № 999, після смерті особи з інвалідністю автомобіль, після закінчення 10-річного строку експлуатації, виданий безоплатно чи на пільгових умовах, може бути безоплатно переданий у власність члену її сім’ї, який на час смерті особи з інвалідністю був зареєстрований за місцем реєстрації особи з інвалідністю та виявив таке бажання.

Наразі наказом Департаменту від 06.10.2022 № 276 прийнято рішення про безоплатну передачу у власність <…> вищезазначеного автомобіля після смерті Вашого батька.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі