Теми статей
Обрати теми

Щодо продовження строку дії договорів на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування

Витяг з листа Міністерства інфраструктури України від 21.10.2022

Щодо роз’яснення пункту 41 постанови Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2008 р. № 1081

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами) в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 р. Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 р. № 512 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176 і від 3 грудня 2008 р. № 1081» (далі — постанова № 512) передбачається, що договір про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування міському, приміському та міжміському, які не виходять за межі території області (або дозвіл на перевезення пасажирів на міжобласних маршрутах загального користування), строк дії якого закінчується у період дії воєнного стану в Україні, вважається таким, дію якого продовжено на період дії воєнного стану в Україні і протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Продовження строку дії договору про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування міському, приміському та міжміському, які не виходять за межі території області, можливе за згодою сторін та за умови підтвердження автомобільним перевізником спроможності виконувати зобов’язання відповідно до укладеного з ним договору.

Переоформлення дозволів на перевезення пасажирів на міжобласних маршрутах загального користування чинним законодавством не передбачене.

Звертаємо увагу, що на офіційному вебсайті Мінінфраструктури у розділі «Галузі  Автомобільний та міський транспорт  Внутрішні пасажирські перевезення  Рішення Мінінфраструктури щодо відкриття, закриття, внесення змін, та/або продовження дії дозволів на міжобласні автобусні маршрути» розміщено оголошення про продовження строку дії договорів (або дозволів), які закінчуються у період дії воєнного стану в Україні.

Щодо конкретного переліку причин відмови організатора пасажирських перевезень у продовженні строку дії договору (дозволу) на перевезення пасажирів

Основні засади діяльності автомобільного транспорту визначено Законом України «Про автомобільний транспорт» (далі — Закон).

Відповідно до статті 7 Закону забезпечення організації пасажирських перевезень покладається:

— на міських, приміських і міжміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території однієї територіальної громади, — на виконавчий орган ради, що представляє інтереси відповідної територіальної громади;

— на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що проходять територією двох або більше територіальних громад та не виходять за межі території Автономної Республіки Крим чи області, — на Раду міністрів Автономної Республіки Крим або обласні державні адміністрації;

— на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що виходять за межі території області (міжобласні маршрути), і міжнародних автобусних маршрутах загального користування — на центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту;

— на автобусному маршруті загального користування прямого сполучення місто Київ — міжнародний аеропорт «Бориспіль» — на Київську міську державну адміністрацію.

Постановою № 512, зокрема, внесені зміни до Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2008 р. № 1081 (далі — Порядок).

Так, пунктом 4-1 Порядку передбачено, що договір або дозвіл, строк дії якого закінчується у період дії воєнного стану в Україні, вважається таким, дію якого продовжено на період дії воєнного стану в Україні і протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Продовження строку дії договору можливе за згодою сторін та за умови підтвердження автомобільним перевізником спроможності виконувати зобов’язання відповідно до укладеного з ним договору.

Абзацом другим пункту 29 Порядку передбачено, що у разі продовження строку дії договору або дозволу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування автомобільний перевізник не пізніше ніж за 90 календарних днів до закінчення строку дії договору або дозволу подає організатору перевезень заяву за формою згідно з додатком 6.

Відповідно до частини першої статті 43 Закону визначення автомобільного перевізника на автобусному маршруті загального користування здійснюється виключно на конкурсних засадах.

Частиною п’ятою статті 44 Закону передбачено, що договір з переможцем конкурсу (або дозвіл) органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування укладають (або надають) на термін від трьох до п’яти років.

Відповідно до частини першої статті 1 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

Згідно з частиною першою статті 626 ЦК договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Частиною першою статті 627 ЦК передбачено, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов’язковими відповідно до актів цивільного законодавства (частина перша статті 628 ЦК).

У свою чергу відповідно до частини першої статті 651 ЦК зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, продовження строку дії договору можливе за згодою сторін та за умови підтвердження у довільній формі автомобільним перевізником спроможності виконувати зобов’язання відповідно до укладеного з ним договору.

Заступник Міністра з питань цифрового

розвитку, цифрових трансформацій і

цифровізації Анатолій КОМІРНИЙ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі