Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. До бази обкладення єдиним податком потрапили грошові кошти, що надійшли помилково

Редакція ПБО
Стаття

До бази обкладення єдиним податком потрапили грошові кошти, що надійшли помилково

Ситуація

У грудні 2006 року підприємству, що працює на спрощеній системі оподаткування за ставкою 10 %, на розрахунковий рахунок помилково було зараховано грошові кошти у сумі 860 грн. Цю суму було включено до бази обкладення єдиним податком за підсумками IV кварталу 2006 року, незважаючи на те що її повернення було проведено в триденний строк з моменту надходження на розрахунковий рахунок. Помилку виявлено у березні 2007 року.

Порушення

Порушено норми

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. №727 , згідно з яким базою обкладення єдиним податком є сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси щодо здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Аналіз ситуації

Грошові кошти, помилково зараховані на розрахунковий рахунок підприємства, у жодному разі не можуть обкладатися єдиним податком, оскільки не є виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Такої ж думки дотримується і Держкомпідприємництва (див.

лист від 28.10.2004 р. № 7488).

Проте підприємство, дотримуючись численних фіскальних роз’яснень податківців, які стверджують, що для обкладення єдиним податком мають ураховуватися всі грошові кошти, які надійшли, незалежно від їх джерел та економічного змісту, уключило грошові кошти, що надійшли, до бази оподаткування за підсумками IV кварталу
2006 року.

Відносно грошових коштів, помилково зарахованих єдиноподатнику (див. консультацію, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України», 2003, № 20), податківці стверджували, що зазначені суми підлягали вилученню з бази оподаткування тільки при підтвердженні факту помилкового зарахування

в момент сплати чергового платежу. Отже, при надходженні таких коштів вони підлягали обкладенню єдиним податком на загальних підставах. Цей підхід було підтверджено і в одній з останніх консультацій з цього питання (див. «Вісник податкової служби України», 2006, № 10).

Проте згодом ДПАУ внесла коригування до своїх попередніх роз’яснень, уточнивши: якщо зарахування та повернення коштів, які помилково надійшли на розрахунковий рахунок суб’єкта підприємницької діяльності — платника єдиного податку,

відбулися в одному звітному періоді, такі кошти не включаються до бази обкладення єдиним податком (див. лист ДПАУ від 27.04.2006 р. № 4795/6/15-0416).

У цьому випадку, навіть якщо дотримуватись роз’яснень ДПАУ, підприємство не мало включати грошові кошти, що помилково надійшли на розрахунковий рахунок, до бази оподаткування, оскільки їх надходження та повернення відбулися в одному звітному періоді — IV кварталі 2006 року.

Дії підприємства стали причиною завищення податкових зобов’язань IV кварталу 2006 року на суму 86 грн. (860 х 10 : 100).

Виправлення помилки

Виправлення самостійно виявлених помилок у Розрахунку сплати єдиного

податку здійснюється відповідно до п. 5.1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) та п. 13 Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженого наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98.

Згідно з цими документами виправити помилку в Розрахунку сплати єдиного

податку за IV квартал у цьому випадку можна одним з таких способів:

— шляхом надання

Уточнюючого розрахунку . При цьому в рядку 1 такого Уточнюючого розрахунку слід зазначити суму 860 зі знаком «-», у ряд-ку 2 — 86 грн. зі знаком «-», у рядку 3 ставиться прокреслення, у рядку 4 — 86 грн. зі знаком «-», у рядку 5 ставиться прокреслення;

— у

Розрахунку сплати єдиного податку за І квартал 2007 року. При цьому разом з показниками поточного періоду заповнюється рядок 7 цього Розрахунку, в якому зазначається
сума 860 грн. зі знаком «-».

Зверніть увагу, будь-який з цих варіантів виправлення передбачає нарахування та сплату штрафу в розмірі 5% від суми недоплати: в УР — це рядок 5, у Розрахунку — рядок 9. Проте

ця помилка не спричинила недоплати єдиного податку, тому штрафів немає.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор» Наталія Дзюба

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі