Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування норми статті 112 Закону про держбюджет—2007 при розрахунку допомоги

Редакція ПБО
Лист від 05.03.2007 р. № 103/020/99-07

Щодо застосування норми статті 112 Закону про держбюджет—2007 при розрахунку допомоги

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 05.03.2007 р. № 103/020/99-07

У Департаменті політики державного соціального страхування Міністерства праці та соціальної політики розглянуто лист щодо застосування норми статті 112 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» (далі — Закон № 489) при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» періоди знаходження застрахованої особи у страхових випадках (тимчасова непрацездатність, відпустка по вагітності та пологах, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) зараховуються до страхового стажу і

дія статті 112 Закону № 489 на цих осіб не поширюється.

Розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності працівнику, який захворів з 15 квітня 2006 року і продовжує хворіти по цей час, здійснюється виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, обчисленої відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266.

У вашому випадку,

якщо перед настанням 2 страхового випадку не було робочих днів після закінчення 1 страхового випадку (тимчасова непрацездатність), допомога по тимчасовій непрацездатності працівнику повинна виплачуватись виходячи з фактичної заробітної плати, з якої були сплачені страхові внески у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку (15.04.2006 р.).

Підтвердженням факту сплати

страхових внесків для найманих працівників є запис у трудовій книжці.

Частина перша

статті 112 Закону № 489 передбачає обмеження розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності розміром мінімальної заробітної плати, якщо розмір допомоги, з урахуванням відсотків по страховому стажу, перевищує розмір мінімальної заробітної плати.

Заступник директора Департаменту політики державного соціального страхування
О. Постоюк



коментар редакції

Частина перша статті 112 Закону про держбюджет: чергові роз’яснення Мінпраці

У листі, що коментується, Мінпраці роз’яснює порядок застосування ч.1 статті 112 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006 р. № 489-V (далі — Закон про держбюджет).

У листі, зокрема, зазначено:

1. Відповідно до ст. 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III

періоди перебування застрахованих осіб у таких страхових випадках, як тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, зараховуються до страхового стажу і дія статті 112 Закону про держбюджет на цих осіб не поширюється. Отже, якщо застрахована особа, наприклад, тривалий час хворіла або перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, то при настанні після таких періодів наступного страхового випадку норми статті 112 Закону про держбюджет не застосовуються.

2. Підтвердженням факту сплати страхових внесків для найманих працівників є запис у трудовій книжці. Отже, якщо працівник звільнився з одного підприємства і був прийнятий на інше, для бухгалтерії останнього підприємства підставою для незастосування норм статті 112 Закону про держбюджет є наявність запису в трудовій книжці про період, протягом якого застрахована особа перебувала в трудових відносинах із попередніми роботодавцями. І якщо в результаті виходить, що протягом 6 місяців за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку фізична особа перебувала в трудових відносинах з яким-небудь роботодавцем, то норми статті 112 Закону про держбюджет не застосовуються.

3. Частина перша статті 112 Закону про держбюджет передбачає обмеження розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності розміром мінімальної заробітної плати, якщо розмір допомоги з урахуванням відсотків за страховим стажем перевищує розмір мінімальної заробітної плати. Інакше кажучи, у разі застосування норм статті 112 Закону про держбюджет для розрахунку суми оплати лікарняного листка необхідно порівняти середньоденну зарплату, розраховану виходячи з мінімальної зарплати, що діяла на момент настання страхового випадку, з фактичною середньоденною зарплатою, розрахованою згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. Причому фактичну середньоденну зарплату необхідно розрахувати з урахуванням відсотка оплати лікарняного листка (60 %, 80 %, 100 %). І якщо фактична середньоденна зарплата з урахуванням відсотка оплати лікарняного листка більша ніж середньоденна мінімальна зарплата, то лікарняний листок має бути сплачено виходячи із середньоденної мінімальної зарплати. При цьому до середньоденної мінімальної зарплати відсоток оплати лікарняного листка не застосовується. Докладніше про порядок розрахунку оплати лікарняного листка дивіться на с. 17.

Крім того, у листі Мінпраці вказує на один важливий момент, пов’язаний із застосуванням норм Порядку № 1266. Згідно з п. 6 Порядку № 1266, якщо у застрахованої особи після отримання права на призначення страхової виплати одночасно виникло право на призначення іншої страхової виплати, при обчисленні середньої заробітної плати для визначення розміру іншої страхової виплати застосовується розрахунковий період, за яким обчислювалася середня заробітна плата для призначення попередньої страхової виплати. У прикладі до п. 6 Порядку № 1266 розглянуто випадок, коли у застрахованої особи після тимчасової непрацездатності виникло право на призначення допомоги по вагітності та пологах. У цьому випадку для обчислення середньої зарплати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах береться розрахунковий період, за яким обчислювалася середня зарплата для оплати попереднього страхового випадку. Як справедливо зазначено в листі, норми п. 6 Порядку № 1266 також відносяться до випадку, коли після закінчення одного страхового випадку (тимчасової непрацездатності) відразу настав інший страховий випадок (також тимчасова непрацездатність).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі