Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати лікарняних у період відпустки для догляду за дитиною

Редакція ПБО
Лист від 02.03.2007 р. № 696/0/10-07

Щодо оплати лікарняних у період відпустки для догляду за дитиною

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 02.03.2007 р. № 696/0/10-07

(витяг)

Міністерство праці та соціальної політики України розглянуло звернення <...> та повідомляє.

<...>

2. Щодо оплати листка непрацездатності у разі захворювання жінки, яка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею три-річного віку, працює на умовах неповного робочого часу.

У період роботи з неповним робочим днем (тижнем) працівник, який доглядає за дитиною до трьох років у період відпустки для догляду за дитиною, отримує пропорційно відпрацьованому часу заробітну плату, з якої сплачуються внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Тому

у разі тимчасової непрацездатності застрахованої особи, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, листок непрацездатності оплачується на загальних підставах.

Якщо хворіє дитина віком до трьох років, листок непрацездатності не видається

для догляду за нею в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (п.п. «б» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджену наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455). Тому в цьому випадку відсутня підстава для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності.

<...>

Заступник міністра М. Солдатенко



коментар редакції

Призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі перебування застрахованої особи у відпустці для догляду
за дитиною до трьох років

Як відомо, згідно зі ст. 179 Кодексу законів про працю України за бажанням жінки або іншої застрахованої особи, яка безпосередньо здійснює догляд за дитиною до трьох років (далі — застрахована особа), у період перебування у відпустці для догляду за дитиною вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за застрахованою особою зберігається право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Заробітна плата в цей період визначається пропорційно відпрацьованому часу.

У листі, що коментується, Мінпраці роз’яснив два запитання:

— чи оплачується період тимчасової непрацездатності у разі хвороби самої застрахованої особи;

— чи оплачується період тимчасової непрацездатності у разі хвороби дитини віком до трьох років?

Щодо першого запитання, то

законодавчих підстав для відмови в оплаті періоду тимчасової непрацездатності самої застрахованої особи немає. Адже виконується головна умова, необхідна для отримання допомоги, — із заробітної плати застрахованої особи сплачуються внески до Фон-ду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Крім того, у Законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III не встановлено окрему заборону на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності в цьому випадку.

Щодо другого запитання, то згідно з п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455,

листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною не видається у разі перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Тому в цьому випадку допомога по тимчасовій непрацездатності не виплачується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі