Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування норми ст. 112 Закону про держбюджет-2007 при виплаті допомоги

Редакція ПБО
Лист від 01.03.2007 р. № 04-29-419

Щодо застосування норми ст. 112 Закону про держбюджет-2007 при виплаті допомоги

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 01.03.2007 р. № 04-29-419

Розглянувши <...> звернення щодо застосування норми ст. 112 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006 р. № 489 (далі — Закон № 489) при виплаті допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, повідомляємо, що норма зазначеної статті Закону № 489

не передбачає якихось винятків для застрахованих осіб, які не сплачували страхові внески у зв’язку з тим, що перебували у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Проте згідно з роз’ясненням працівників Мінпраці на осіб, які не платили страхові внески у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами, відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, дія ст. 112 Закону № 489 не поширюється.

Враховуючи зазначене,

розрахунок допомоги по вагітності та пологах працівниці, яка після закінчення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відпрацювала 5 днів, здійснюється виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, обчисленої відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266.

Щодо підтвердження сплати працівником страхових внесків

за попереднім місцем роботи, то факт сплати страхових внесків до Фонду за попереднім місцем роботи нещодавно прийнятого працівника підтверджується довідкою з попереднього місця роботи про сплату страхових внесків або поміткою в трудовій книжці про їх сплату.

 

Заступник директора
С. Буринський



коментар редакції

Факт сплати страхових внесків за попереднім місцем роботи має підтверджуватися довідкою або поміткою в трудовій книжці

Лист, що коментується, вартий уваги через останній його абзац. У ньому зазначено, що факт сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за попереднім місцем роботи нещодавно прийнятого працівника підтверджується довідкою з його попереднього місця роботи про сплату страхових внесків або поміткою в трудовій книжці про їх сплату.

Річ у тім, що за записами в трудовій книжці в принципі неможливо визначити періоди, протягом яких працівником не сплачувалися страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Разом з тим, як зазначає у своїх листах Мінпраці (наприклад, див. на с. 6), підтвердженням факту сплати страхових внесків для найманого працівника за новим місцем роботи буде виключно запис у трудовій книжці. При цьому немає жодних законних підстав для вимагання від такого працівника надання довідки з попереднього місця роботи про сплату страхових внесків або занесення до трудової книжки будь-яких позначок про сплату страхових внесків, як того вимагає Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в листі, що коментується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі