Теми статей
Обрати теми

Відображаємо крадіжку офісного обладнання в обліку підприємства

Редакція ПБО
Стаття

Відображаємо крадіжку офісного обладнання в обліку підприємства

 

У діяльності будь-якого підприємства можуть відбуватися неприємні ситуації, однією з яких є крадіжка офісного обладнання. Про те, як відобразити таку подію в обліку, ми і поговоримо.

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

КПКУ

— Карно-процесуальний кодекс України від 28.12.60 р.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Інструкція № 69

— Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків, затверджена наказом Мінфіну від 11.08.94 р. № 69.

Порядок № 116

— Порядок визначення розмірів збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затверджений постановою КМУ від 22.01.96 р. № 116.

Постанова № 241

— постанова Держкомстату СРСР «Про затвердження форм первинної облікової документації для підприємств та організацій» від 28.12.89 р. № 241.

П(С)БО 3

— Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92.

 

Насамперед підприємству необхідно повідомити про факт злочину правоохоронні органи шляхом подання

заяви . Органи МВС протягом трьох днів після цього зобов’язані прийняти рішення згідно зі ст. 97 КПКУ, зокрема, порушити кримінальну справу.

У день установлення факту крадіжки підприємство зобов’язане провести інвентаризацію основних засобів (

п.п. «г» п. 3 Інструкції № 69). Результати інвентаризації відображаються у спеціалізованих формах № Інв-1 «Інвентаризаційний опис основних засобів» та № Інв-18 «Звіряльна відомість результатів інвентаризації основних засобів», затверджених постановою № 241. Саме на підставі результатів інвентаризації викрадені цінності списуються з балансу та зараховуються на позабалансовий рахунок.

 

Податковий облік викраденого обладнання

Згідно з

п.п. 8.4.8 Закону про податок на прибуток, якщо з незалежних від платника податку обставин основні фонди (їх частина) зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних фондів з обставин загрози чи неминучості їх заміни, зруйнування або ліквідації, такий платник податку у звітному періоді, в якому виникають такі обставини, не змінює балансову вартість груп 2, 3, 4 стосовно основних фондів цих груп*. Отже, витрати, які понесло підприємство, придбаваючи це обладнання, продовжують амортизуватися у складі вартості відповідної групи основних фондів.

* У межах цієї статті ми розглядаємо розкрадання основних фондів груп 2, 3, 4.

Якщо

винну в розкраданні особу буде знайдено, то при отриманні відшкодування від неї відбувається зменшення балансової вартості відповідної групи основних фондів. Зауважимо, що сума компенсації винної особи визначається на підставі Порядку № 116 і перевищує суму відшкодування.

Нагадаємо, що розрахунок компенсації втрат винною особою виглядає так (

п. 2 Порядку № 116):

Рз = [(Бв - А) х Іінф. + ПДВ] х 2,

де Рз — розмір збитків;

Бв — балансова вартість на момент установлення розкрадання;

А — амортизаційні відрахування;

Іінф — загальний індекс інфляції, який розраховується на підставі індексів інфляції, які щомісячно визначаються Держкомстатом;

ПДВ — сума податку на додану вартість.

Щодо нарахування ПДВ, то відповідно до

абзацу другого п. 4.9 Закону про ПДВ, якщо основні фонди ліквідуються у зв’язку зі знищенням або руйнуванням у результаті дії обставин непереборної сили або в інших випадках, коли ліквідація здійснюється без згоди платника податку (у тому числі і при розкраданні основних фондів), податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються.

Не відбувається в цьому випадку і

коригування податкового кредиту з ПДВ, що припадає на недоамортизовану частину викрадених основних фондів, адже вони використовувалися в господарській діяльності підприємства. Працівники ДПАУ теж поділяють таку точку зору, підтвердженням цього є консультація у «Віснику податкової служби України», 2005, № 16. У ній описано схожу ситуацію, зокрема, втрата основних фондів групи 1 унаслідок пожежі: «...у разі віднесення платником на валові витрати балансової вартості основних фондів, що згоріли, податковий кредит не коригується на суму ПДВ, яка припадає на недоамортизовану частину списаних основних фондів групи 1».

При

відшкодуванні збитків винною особою податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються, оскільки ця операція не є об’єктом обкладення ПДВ (п. 3.1 Закону про ПДВ).

Щодо

коригування податкового кредиту при відшкодуванні збитку винною особою, то, на наш погляд, проводити його не потрібно. Пояснюється це тим, що з 01.04.2005 р. взаємозв’язку між валовими витратами (амортизацією) та податковим кредитом більше немає. Такі аргументи можуть використовувати сміливі платники податків. Ну а обережні мають ураховувати існуючу думку щодо необхідності коригування податкового кредиту на недоамортизовану вартість обладнання у разі відшкодування заподіяного збитку.

 

Бухгалтерський облік викраденого обладнання

Крадіжка офісного обладнання неодмінно має знайти своє відображення в бухгалтерському обліку, оскільки в результаті цієї події обладнання перестає відповідати критеріям визнання активом підприємства.

Первинним документом, на підставі якого крадіжка відображається в бухгалтерському обліку, є

книга реєстрації контрольних перевірок інвентаризацій. У ній фіксується найменування офісного обладнання, якого не вистачає, та його вартість.

Оскільки згідно з

П(С)БО 3 до надзвичайних витрат відносять невідшкодовані втрати від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо), то, на наш погляд, втрати від крадіжки обладнання слід відображати на субрахунку 993 «Інші надзвичайні витрати», а так само на позабалансовому рахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».

Покажемо відображення розкрадання офісного обладнання на конкретному прикладі.

Приклад.

На підприємстві «Омега» викрадено комп’ютери. Первісна вартість обладнання становить 7200 грн. (у тому числі ПДВ — 1200 грн.), сума нарахованого зносу — 2400 грн., залишкова вартість — 3600 грн. За фактом крадіжки порушено кримінальну справу, у результаті винну особу знайдено, а понесені суб’єктом господарювання збитки відшкодовано.

 

Відображення операцій, пов’язаних з розкраданням офісного обладнання, у бухгалтерському та податковому обліку

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

ВД

ВР

дебет

кредит

1. Списано нараховану суму зносу вкрадених комп’ютерів

131

104

2400

2. Списано залишкову вартість вкрадених комп’ютерів

993

104

3600

— *

Балансова вартість групи 4 не змінюється (абз. «б» п.п. 8.4.8 Закону про податок на прибуток).

3. Відображено вартість вкрадених комп’ютерів на позабалансовому рахунку

072

3600

4. Відображено дохід за фактом установлення винної особи

375

746

3600

5. Списується вартість вкрадених комп’ютерів з позабалансового рахунка

072

3600

6. Погашено заборгованість винної особи шляхом унесення грошових коштів на розрахунковий рахунок підприємства

311

375

3600

— *

* У податковому обліку відбувається зменшення балансової вартості основних фондів групи 4 (п.п. 8.4.9 Закону про податок на прибуток).

7. Відображено суму відшкодування, що підлягає перерахуванню до бюджету (9424,80 - 3600 = 5824,80)

746

642

5824,80

Рз = [(Бв - А) х Іінф + ПДВ] х 2 = [(6000 - 2400) х 1,109* + 720] х 2 = 9424,80 грн.

* Умовно.

Суму відшкодування перераховано до бюджету

642

311

5824,80

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі