Теми статей
Обрати теми

Інформація про використання коштів на виплату застрахованим особам дитячих допомог за І квартал 2007 року

Редакція ПБО
Стаття

Інформація про використання коштів на виплату застрахованим особам дитячих допомог за І квартал 2007 року

Перший квартал 2007 року був перехідним періодом для застрахованих осіб та підприємств у частині виплати таких «дитячих» допомог, як допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У цей період підприємства продовжували виплачувати зазначені допомоги своїм працівникам, але тільки за рахунок коштів, що перераховуються їм органами праці та соцзахисту населення. Про те, як складати звіт щодо отриманих коштів, читайте в сьогоднішній публікації.

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

Документи статті

Закон про держбюджет-2007

— Закон України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006 р. № 489-V.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III, зі змінами і доповненнями.

Наказ Мінпраці № 453

наказ Мінпраці «Про передачу функцій призначення та виплати допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку застрахованим особам від страхувальників та робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та його відділень органам праці та соціального захисту населення» від 06.12.2006 р. № 453 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, 101).

Порядок № 32

Порядок передачі документів від страхувальників та робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та його відділень органам праці та соціального захисту населення для продовження виплати у 2007 році застрахованим особам допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, затверджений наказом Мінпраці та соціальної політики від 29.01.2007 р. № 32 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 19).

Перш ніж приступити до аналізу порядку заповнення відповідної звітності щодо отриманих з органів праці та соцзахисту населення коштів, наведемо історію цього питання.

Статтею 56 Закону про держбюджет-2007

установлено, що з 1 січня 2007 року допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку згідно із Законом України «Про Державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII і Законом № 2240 виплачуються за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Інакше кажучи, з 1 січня 2007 року допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для застрахованих осіб виплачуються не з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а органами праці та соціального захисту населення за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Ще до підписання

Закону про Держбюджет-2007 Мінпраці спробував вирішити проблему перехідного періоду, адже підприємствам треба було ще передати відповідні документи до органів праці та соцзахисту населення. Так, згідно з наказом Мінпраці від 06.12.2006 р. № 453 підприємства-страхувальники щодо тих працівників, яким до 01.01.2007 р. уже було призначено допомогу при народженні дитини та/або допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, виплачували зазначені допомоги і в І кварталі 2007 року.

Для отримання коштів від органів праці та соцзахисту населення підприємства мали подати

відповідні заявки .

Зауважимо, що згідно з

Порядком № 32 страхувальники, в яких працюють до п’яти (включно) отримувачів зазначених видів допомог, могли замість заявки передати органам праці та соцзахисту населення за місцем своєї реєстрації документи таких застрахованих осіб. При цьому органом праці та соцзахисту населення робиться позначка, що заявка на отримання роботодавцем коштів для виплати допомог не подавалася. У такому разі з січня 2007 року допомога виплачується органом праці та соцзахисту населення безпосередньо застрахованій особі.

Підприємства, що виплачують допомоги за І квартал 2007 року,

до 10 березня 2007 року мали передати до органів праці та соцзахисту за місцем проживання (реєстрації) застрахованої особи пакет докумен-тів, необхідний для продовження виплати допомоги при народженні дитини та/або допомоги по догляду за дитиною до трирічного віку з II кварталу. Перелік документів наведено в п. 2 Порядку № 32. До них належать:

— заява застрахованої особи до комісії (уповноваженого) із соціального страхування страхувальника (роботодавця) про призначення відповідного виду допомоги;

— довідка про суму отриманої застрахованою особою допомоги станом на 1 січня 2007 року із зазначенням періоду, за який її виплачено;

— копія свідоцтва про народження дитини;

— довідка про народження дитини, видана державним органом реєстрації актів цивільного стану, а в разі звільнення або зміни місця роботи застрахованою особою — копія цієї довідки, завірена підписом керівника або уповноваженої особи та печаткою за місцем роботи, де було призначено допомогу при народженні дитини. У разі ліквідації підприємства (установи, організації) — довідка ліквідаційної комісії;

— копія або витяг з наказу (розпорядження) про надання застрахованій особі відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та копія або витяг з наказу (розпорядження) про роботу на умовах неповного робочого часу або вдома (за наявності такої);

— заява застрахованої особи до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання, із зазначенням адреси проживання або реєстрації та поштового індексу, про перерахування відповідного виду допомоги на її особовий рахунок через установи уповноважених банків, а в разі їх відсутності — на державне підприємство зв’язку за місцем проживання (реєстрації);

— для усиновителів та опікунів до зазначених вище документів додається копія рішення суду про усиновлення чи рішення відповідних органів про встановлення опіки.

Якщо страхувальники не передали документи до відповідних органів праці та соцзахисту населення Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності передбачив можливість зробити це самим застрахованим особам (див. лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.03.2007 р. № 01-16-526 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 25). При цьому страхувальник має залишити у себе розписку застрахованої особи про отримання нею документів та їх копій.

Крім того, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вимагає від страхувальників (роботодавців) надати його робочим органам інформацію про передані до органів праці та соцзахисту населення документи застрахованих осіб.

Тепер перейдемо безпосередньо до розгляду порядку заповнення звітності про використання отриманих від органу праці та соцзахисту населення коштів.

Згідно з

п. 2 Порядку № 32 страхувальники до 20 квітня 2007 року за місцем своєї реєстрації мають подати інформацію про використання коштів на виплату застрахованим особам допомог при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за І квартал 2007 року (далі — Інформація) до органу праці та соцзахисту. Форму Інформації наведено в додатку 2 до Порядку № 32.

Підприємства, які отримали

кошти від органу праці та соцзахисту населення на виплату допомог при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за січень, лютий та березень 2007 року, мають подати відповідну звітність до 20 квітня 2007 року за місцем своєї реєстрації.

В Інформації наводяться відомості

про отримані кошти на виплату допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Відомості наводяться в розрізі застрахованих осіб та в розрізі місяців, за які виплачено допомогу (січень, лютий, березень). Інакше кажучи, отримані від органу праці та соцзахисту населення кошти зазначаються в Інформації не за місяцями фактичного отримання грошових коштів (а як показує практика, грошові кошти надходять із запізненням), а за місяцями, за які проводиться фінансування допомог.

Наприклад, грошові кошти на виплату допомоги при народженні дитини за січень 2007 року надійшли на підприємство 6 березня 2007 року. У цьому випадку в Інформації суму допомоги при народженні дитини в розрізі кожної застрахованої особи має бути зазначено в графі «січень».

Нагадаємо, мінімальний розмір допомоги по догляду за дитиною за січень, лютий, березень 2007 року становить 122,44 грн. на місяць, з яких 120,75 грн. — розмір допомоги; 1,69 грн. — фіксована частина суми індексації за грудень 2006 року (див. лист Мінпраці від 15.01.2007 р. № 19/0/15-07/5-2 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 11). Щомісячні виплати допомоги при народженні дитини складають 425 грн. на місяць.

На завершення звертаємо вашу увагу на таке: у разі неотримання застрахованою особою зазначеної допомоги залишок коштів повертається підприємством на рахунок відповідного органу праці та соцзахисту населення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі