Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування попередньої оплати, отриманої фізичною особою за договорами підряду

Редакція ПБО
Лист від 07.03.2007 р. № 2522/5/17-0716

Щодо оподаткування попередньої оплати, отриманої фізичною особою за договорами підряду

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.03.2007 р. № 2522/5/17-0716

(витяг)

Державна податкова адміністрація України <...> щодо податку з доходів фізичних осіб повідомляє наступне.

<...>

Щодо оподаткування доходів платника податку, отриманих за договором підряду.

Відповідно до статті 837 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — Кодекс) за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

У договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Ціна роботи включає відшкодування витрат підрядника та плату за виконану ним роботу (стаття 843 Кодексу).

Згідно з діючим Цивільним кодексом договір підряду є цивільно-правовим договором, який укладається між фізичною особою та юридичною особою на виконання певної роботи.

За договором підряду оплачується результат праці. Він визначається після закінчення роботи та оформляється актами здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких провадиться їх оплата.

Згідно із статтею 854 Кодексу, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов’язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, — достроково.

Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та в розмірі, встановлених договором. Договором також може бути передбачено попередню або поетапну оплату.

Відповідно до підпункту 8.1.1 пункту 8.1 статті 8 Закону № 889 податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, утримує податок від суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену у відповідних пунктах статті 7 цього Закону.

Тобто,

податковий агент, який здійснив у 2006 році попередню оплату наперед ще не виконаної роботи за договором підряду на користь платника податку (акт здавання-приймання виконаних робіт, на підставі якого провадиться остаточний розрахунок, підписано у січні 2007 року), повинен був утримати та перерахувати до бюджету податок від суми такої виплати (ціни роботи за договором) за її рахунок за ставкою, встановленою пунктом 7.1 статті 7 Закону № 889, — 13 %. Таке оподаткування є кінцевим.

<...>

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Порядок оподаткування перехідних виплат: думка ДПАУ

У листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок оподаткування перехідних виплат, зокрема виплат за договором підряду.

Як відомо, з 1 січня 2007 року податок з доходів збільшився з 13 до 15 %. І закономірно виникало запитання: чи потрібно робити перерахунок (вірніше, доплату) податку з доходів фізичних осіб, якщо аванс (у розмірі 100 %) за таким договором було видано до 01.01.2007 р. і відповідно було утримано податок з доходів за ставкою 13 %, а акт про виконані роботи було підписано після 01.01.2007 р.?

ДПАУ відповіла однозначно: ніякої доплати здійснювати не треба. При виплаті авансу замовник (податковий агент) був зобов’язаний згідно з п.п. 8.1.1 Закону № 889

утримати податок з доходів з виплаченого авансу за його рахунок за ставкою 13 %. Таке оподаткування є остаточним.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі