Теми статей
Обрати теми

Про службові відрядження

Редакція ПБО
Лист від 05.03.2007 р. № 31-18030-07-29/4504

Про службові відрядження

Лист Міністерства фінансів України від 05.03.2007 р.
№ 31-18030-07-29/4504

Міністерство фінансів на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 16.02.2007 № 7129/1/1-07 розглянуло <...> лист і з порушених в ньому питань повідомляє наступне.

Щодо можливості незабезпечення направленого у відрядження працівника авансом

зазначаємо. Відповідно до статті 121 Кодексу законів про працю України працівникам, які направ-ляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99 № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» та Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 13.03.98 № 59, підприємство, що відряджає працівника, зобов’язане забезпечити його грошовими коштами (авансом) у розмірах, установлених нормативно-правовими актами про службові відрядження, до його вибуття у відрядження. Аванс відрядженому працівникові може видаватися готівкою або перераховуватися у безготівковій формі на відповідний рахунок для використання із застосуванням платіжних карток. Незабезпечення відряджуваного працівника авансом є порушенням трудового законодавства. Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України особи, винні в порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Щодо розмірів відшкодування добових витрат у разі, якщо на авіаквитках відсутні відмітки про кількість харчування,

зазначаємо наступне. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.99 № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» витрати на харчування, вартість якого включена до рахунків на оплату вартості проживання у готелях або до проїзних документів, оплачуються відрядженим за рахунок добових. За відсутності в проїзних документах відміток про надане харчування добові витрати при відрядженні державних службовців і працівників підприємств, установ, організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів, відшкодовуються в повному обсязі залежно від країни відрядження згідно з додатком до зазначеної постанови Кабінету Міністрів України, а для працівників інших підприємств, які не належать до бюджетної сфери, добові витрати відшкодовуються в межах граничних норм, встановлених згідно з підпунктом «а» пункту 1 згаданої вище постанови Кабінету Міністрів України.

Щодо необхідності щоденного проставляння відміток про прибуття і вибуття у посвідченні про відрядження у разі щоденного повернення працівника до місця проживання

зазначаємо. Згідно з Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів від 13.03.98 № 59, направлення працівника підприємства у відрядження здійснюється керівником цього підприємства або його заступником і оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням: пункту призначення, назви підприємства, куди відряджений працівник, строку й мети відрядження. Керівник підприємства цим же наказом може прийняти рішення про можливість щоденного повернення відрядженого працівника до місця його постійного проживання. Якщо керівником таке рішення прийняте, у посвідченні про відрядження щоденні відмітки про прибуття і вибуття не проставляються. У цьому випадку працівникові відшкодовуються витрати на проїзд в розмірі проїзду транспортом загаль-ного користування (за наявності підтвердних документів) та добові витрати. У разі якщо працівник самостійно вирішить не повертатися до місця проживання, а скористатися послугами готелю, витрати на проживання йому не відшкодовуються .

Заступник міністра С. Рибак



коментар редакції

Відшкодування витрат на відрядження: роз’яснення Мінфіну

У листі, що коментується, Мінфін дав відповіді на такі запитання щодо відшкодування витрат на відрядження:

1. Чи обов’язково видавати аванс на відрядження?

Як справедливо зазначає Мінфін, згідно зі ст. 121 Кодексу законів про працю України працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові на час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати на проживання в порядку і розмірах, установлених чинним законодавством. Отже, підприємство зобов’язано видати аванс відрядженому працівнику.

Невидача авансу відрядженому працівнику є порушенням трудового законодавства. Згідно з частиною першою статті 41 Кодексу про адміністративні правопорушення на посадових осіб підприємств накладається штраф у розмірі від 15 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення трудового законодавства (від 255 грн. до 850 грн.).

2. Якщо в проїзних квитках, зокрема в авіаквитках, не зазначено інформацію про включене до них харчування, то в якому розмірі відшкодовуються добові витрати?

Добові витрати в цьому випадку, а також у разі, коли харчування не виділено в рахунку готелю, відшкодовуються в максимальному розмірі, зазначеному в постанові КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663: для бюджетників — у повному обсязі залежно від країни відряджання згідно з додатком до постанови № 663, а для решти підприємств — у межах 280 грн. (за кордон) і 25 грн. (територією України).

3. Керівник підприємства направляє працівника у відрядження в населений пункт, з якого працівник може щодня повертатися додому.

Запитання перше: чи можна не проставляти щоденно відмітки про вибуття і прибуття в посвідченні про відрядження?

Мінфін відповів так:

якщо про повернення працівника щодня з місця відрядження до місця його постійного проживання зазначатиметься в наказі (розпорядженні) про відрядження, то проставляти відмітки про вибуття і прибуття в посвідченні про відрядження не треба.

Запитання друге: якщо в цій ситуації працівник усе-таки не повернеться до місця свого постійного проживання і залишиться ночувати в готелі, чи можна йому відшкодувати витрати на проживання?

На це запитання Мінфін відповів, що витрати на проживання в цьому випадку не відшкодовуються. Від себе зауважимо, що вони не відшкодовуються як витрати на відрядження. Але, у принципі, усе-таки можуть бути відшкодовані підприємством. При цьому цей дохід буде визнано як додаткове благо від роботодавця з відповідним обкладенням податком з доходів у розмірі 15 %, з урахуванням натурального коефіцієнта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі