Теми статей
Обрати теми

Про складання податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища за I квартал 2007 року

Редакція ПБО
Лист від 10.04.2007 р. № 7110/7/15-0817

Про складання податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища за I квартал 2007 року

Лист Державної податкової адміністрації України від 10.04.2007 р. № 7110/7/15-0817

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України у додаток до листа від 17.01.2007 р. № 620/7/15-0817 направляє рекомендації щодо складання податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища за I квартал 2007 року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 1999 року № 303 (із змінами і доповненнями, далі — постанова № 303) затверджені Порядок встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору (далі — Порядок) та нормативи збору. Відповідно до змін, унесених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 626 до постанови № 303, у 2006 році до нормативів збору слід було застосовувати коефіцієнт 2,373.

Відповідно до вимог Порядку з 1 січня 2007 року платники збору за забруднення навколишнього природного середовища починають проводити індексацію нормативів збору — шляхом їх добутку на коефіцієнт індексу споживчих цін (індекс інфляції) за попередній рік.

При цьому базовими нормативами збору за забруднення навколишнього природного середовища вважаються значення нормативів збору, затверджені додатком 1 до Порядку, на 31 грудня 2006 року, тобто з урахуванням коефіцієнта 2,373.

Форма податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища затверджена наказом Державної податкової адміністрації України від 17.03.2005 № 111, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.04.2005 р. за № 357/10637 (із змінами і доповненнями).

На цей час форма податкового розрахунку збору не передбачає відображення

платниками збору величини індексу споживчих цін (індексу інфляції) за попередній рік, оскільки спеціальної колонки у податковому розрахунку збору для його зазначення немає.

ДПА України розроблено проект наказу

ДПА України «Про затвердження Змін до форми податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища та Інструкції щодо складання податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища», який розміщено на веб-сайті ДПА України 20 грудня 2006 року в підрозділі «Проекти нормативно-правових актів» розділу «Регуляторна політика» та на сайті регуляторних актів, створеному Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України. На сьогодні цей проект проходить процедуру затвердження та державної реєстрації.

Ураховуючи, що пунктом 9 Порядку встановлено, що податкові розрахунки збору подаються платниками органам державної податкової служби протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу,

то податковий (звітний) період за I квартал 2007 року вже почався з 2 квітня 2007 року.

Водночас останнім часом до ДПА України постійно звертаються податкові органи за роз’ясненням питання щодо правильного відображення даних за колонкою 3 «Нормативи збору згідно з додатком 1 до постанови КМУ від 01.03.99 р. № 303» податкового розрахунку збору.

З метою упередження похибок при складанні податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища за I квартал 2007 року та до офіційного введення в дію зміненої форми

податкового розрахунку збору зобов’язуємо провести масово-роз’яснювальну роботу з платниками та запропонувати їм визначати податкові зобов’язання за «старою» формою з урахуванням наступних рекомендацій:

у колонці 3

«Нормативи збору згідно з додатком 1 до постанови КМУ від 01.03.99 р. № 303» проставляти значення нормативів збору, затверджені постановою № 303, з урахуванням коефіцієнта 2,373, при цьому вони повинні містити стільки знаків після коми, скільки містила його початкова величина, установлена у додатку 1 до Порядку, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами;

у колонці 4

«Коефіцієнт, установлений в останньому абзаці додатка 1 до Порядку встановлення нормативів збору, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303» проставляти коефіцієнт індексу споживчих цін (індекс інфляції) за 2006 рік — 1,116.

Якщо платник вважає за необхідне

викласти назву колонки 4 «Коефіцієнт, установлений в останньому абзаці додатка 1 до Порядку встановлення нормативів збору, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303» відповідно до вимог Порядку, то він може самостійно виправити назву цієї колонки на назву «Коефіцієнт індексу споживчих цін (індекс інфляції)», що не буде суперечити нормам та змісту Порядку.

<...>

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

Форма звітності з екозбору: ДПАУ не спізнюється, а затримується

Останнім часом тільки ледачий не критикував ДПАУ за строки підготовки тієї чи іншої звітної форми, що вимагає екстрених змін у зв’язку з поточними змінами в податковому законодавстві.

Оскільки історію питання щодо форми подат-кового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища викладено в листі ДПАУ, що коментується, повертатися до неї не будемо. Зазначимо лише, що з моменту прийняття постанови КМУ від 18.10.2006 р. № 1423 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 87), що сповістила про початок щорічної індексації нормативів екозбору, минуло вже чимало часу, а віз і нині там. До речі, у коментарі до зазначеної постанови ми висловлювали припущення, що до форми із зазначеного збору мають незабаром унести зміну, а саме додати (не замінити) колонку з показником індексу інфляції.

Публікуючи чергові листи ДПАУ (від 17.01.2007 р. № 620/7/15-0817 та від 22.01.2007 р. № 984/7/15-0817 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 12), присвячені новаціям справляння екозбору в поточному році, ми припускали, що ДПАУ взагалі не збирається змінювати форму податкового розрахунку з екозбору. Наш прогноз на той час полягав у такому: ближче до закінчення строку подання звіту за І квартал 2007 року податківці роз’яснять, що коефіцієнт індексації нормативів забруднюючого збору потрібно наводити в колонці 4.

Як сталося насправді, видно з листа, що коментується, передвісником появи якого була думка провідного фахівця ДПА у Харківській області, опублікована в попередньому номері нашої газети. Отже, податківці пропонують використовувати колишню форму, відображаючи в колонці 3 норматив збору, збільшений на коефіцієнт 2,373 (місце якого до цього було в колонці 4), а в колонці 4 — сам коефіцієнт індексу споживчих цін (як ми і припускали, у частках одиниці, а не у відсотках). Тільки такий підхід дозволить дотримати нових вимог стосовно щорічної індексації збору при використанні колишньої звітної форми. І ще: налаштована на колишню форму розрахунку комп’ютерна програма при такому способі його заповнення також рахуватиме все правильно, а це, як показує практика, не менш важливо.

Для тих, хто внутрішньо опирається вимозі посадити слона до клітки, на якій написано «буйвол», ДПАУ пропонує «не вірити очам своїм», а щоб це було легше зробити — просто самостійно виправити назву цієї клітки (тобто колонки 4) на «Коефіцієнт індексу споживчих цін (індекс інфляції)». Ну а якщо окремі занадто завзяті податкові інспектори відмовляться приймати заповнений таким чином податковий розрахунок збору за забруднення навколишнього природного середовища, можна нагадати їм про існування абзацу «з» п.п. 4.4.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III. Згідно з цією нормою платник податків має право подати податковий звіт за іншою формою, ніж затверджена центральним (керівним) органом контролюючого органу. При цьому такий звіт за іншою формою подається разом з поясненням мотивів його складання. Якщо і це не допоможе — відіслати заповнений таким чином звіт поштою, використовуючи можливість, надану п.п. 4.1.2 зазначеного вище Закону.

В іншому порядок заповнення та подання розрахунку не змінюється. Нам же залишається тільки терпляче чекати нової форми. Ну а якщо так і не дочекаємося — нічого страшного. Як кажуть, ніколи ще так не було, щоб якось не було. А ми вже знаємо, як має бути.

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі