Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунку лікарняних за місцем роботи за сумісництвом

Редакція ПБО
Лист від 02.03.2007 р. № 675/0/10-07/020

Щодо розрахунку лікарняних за місцем роботи за сумісництвом

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 02.03.2007 р. № 675/0/10-07/020

(витяг)

 

<...> Мінпраці розглянуто <...> звернення стосовно виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності працівнику за місцем роботи за сумісництвом.

Відповідно до статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездат-ності та витратами, зумовленими народженням та похованням» матеріальне забезпечення та соціальні послуги призначаються та надаються за основним місцем роботи за рахунок сплачених до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) страхових внесків, крім

допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, які надаються за основним місцем роботи та за сумісництвом.

Пунктом 21 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266, передбачено, що

застрахованій особі, яка працює за сумісництвом, допомога по тимчасовій непрацездатності надається на підставі копії листка непрацездатності, виданого в установленому порядку, засвідченої підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи, та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи. При цьому середню заробітну плату для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності необхідно обчислювати виходячи з розрахункового періоду за основним місцем роботи, а сумарна заробітна плата, з якої розраховуються страхові виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за сумісництвом не може перевищувати розмір максимальної величини місячної заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески до Фонду.

Оскільки у першому прикладі розрахунковим періодом за основним місцем роботи є липень — грудень 2006 року, а за сумісництвом працівник уклав трудовий договір з 10 січня 2006 року, тому період роботи за сумісництвом не включається до розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

У другому прикладі розрахунок середньоденної заробітної плати для обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності за сумісництвом необхідно здійснювати відповідно до пункту 21 Порядку (за відпрацьовані робочі дні за основним місцем роботи за вересень — грудень: 86 днів).

Заступник міністра Г. Галиць



коментар редакції

Розрахунок лікарняних за сумісництвом здійснюється виходячи з розрахункового періоду за основним місцем роботи

У листі, що коментується, Мінпраці роз’яснює порядок оплати лікарняних сумісникам.

Як відомо, розрахунок середньої заробітної плати для оплати періоду тимчасової непрацездатності здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженому постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Відповідно до п. 21 Порядку № 1266 застрахованій особі, яка працює за сумісництвом, оплата періоду тимчасової непрацездатності здійснюється на підставі копії листка непрацездатності, завіреної підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, а також довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи. При цьому

згідно з п. 3 Порядку № 1266 розрахунковим періодом є період роботи за останнім основним місцем роботи .

Разом з тим на практиці можуть виникнути ситуації, коли розрахунковий період за основним місцем роботи не співпадає з періодом роботи застрахованої особи за сумісництвом. У зв’язку з цим до Мінпраці щодо цього було поставлено такі запитання:

1. Працівника 10 січня 2007 року прийнято на роботу за сумісництвом. З 17 по 29 січня 2007 року працівник хворів, на підтвердження чого було надано копію листка непрацездатності, завірену підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, і довідку про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Відповідно до наданої довідки розрахунковим періодом є липень — грудень 2006 року. Як у такому разі здійснюється розрахунок середньої заробіт-ної плати для оплати застрахованій особі періоду тимчасової непрацездатності за сумісництвом?

2. Виходячи з якої кількості робочих днів необхідно розраховувати середню заробітну плату для оплати періоду тимчасової непрацездатності за сумісництвом, якщо згідно з наданою довідкою з основного місця роботи розрахунковим періодом є липень — грудень 2006 року (кількість відпрацьованих робочих днів — 129)? При цьому на роботу за сумісництвом працівника прийнято з 1 вересня 2006 року (кількість відпрацьованих робочих днів за вересень — грудень 2006 року — 86).

Щодо першого запитання Мінпраці вважає, що якщо в період, який є розрахунковим за основним місцем роботи, застрахована особа ще не перебувала в трудових відносинах за сумісництвом, «період роботи за сумісництвом не включається до розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності». Інакше кажучи, Мінпраці

відмовляє таким застрахованим особам у законному праві на отримання оплати за період тимчасової непрацездатності за сумісництвом.

На жаль, формальне прочитання працівниками Мінпраці п. 3 Порядку № 1266 позбавляє застрахованих осіб компенсації втрати заробітної плати за сумісництвом за час хвороби, що не дуже справедливо, ураховуючи, що внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за сумісників сплачуються з першого дня їх приймання на роботу.

Щодо другого запитання Мінпраці роз’яснює таке. При обчисленні середньої заробітної плати за сумісництвом кількість робочих днів береться не за всі 6 місяців розрахункового періоду за основним місцем роботи, а

тільки за ті 4 місяці з цього розрахункового періоду, протягом яких застрахована особа перебувала в трудових відносинах за сумісництвом.. При цьому, на думку працівників Мінпраці, у розрахунку мають брати участь відпрацьовані протягом цього часу робочі дні за основним місцем роботи.

Зауважимо, що кількість відпрацьованих робочих днів за основним місцем роботи та за сумісництвом може відрізнятися. Про особливості розрахунку середньої заробітної плати в цьому випадку див. лист Мінпраці від 15.03.2007 р. № 150/020/153-07 на с. 9.

Наталія Вороная

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі