Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності сумісникам

Редакція ПБО
Лист від 15.03.2007 р. № 150/020/153-07

Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності сумісникам

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 15.03.2007 р. № 150/020/153-07

(витяг)

 

У Департаменті політики державного соціального страхування Міністерства праці та соціальної політики розглянуто <...> лист.

1. Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам, які працюють за сумісництвом.

Відповідно до частини першої статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (далі — Закон) допомога по тимчасовій непрацездатності призначається та надається застрахованій особі за основним місцем роботи та за сумісництвом за рахунок сплачених страхових внесків.

Пунктом 21 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, передбачено, що застрахованій

особі, яка працює за сумісництвом, допомога по тимчасовій непрацездатності оплачується на підставі копії листка непрацездатності, виданого в установленому порядку, засвідченої підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Відповідно до пунктів 7 та 9 Порядку середня заробітна плата застрахованої особи обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати, за видами виплат, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб та на яку, у межах максимальної величини (граничної суми) місячної заробітної плати (доходу), нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Згідно з п. 4 Порядку розрахунковим періодом для застрахованих осіб є останні шість календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок. Обчис-лення середньоденної заробітної плати для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється за відпрацьований час у розрахунковому періоді (п. 14 Порядку). Під час

обчислення середньої заробітної плати для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності за місцем роботи за сумісництвом необхідно виходити з того, що сумарний розмір заробітної плати, з якої обчислюється ця допомога, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за сумісництвом не може перевищувати розмір максимальної величини місячної заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. При цьому за розрахунковий період береться період за основним місцем роботи.

По першому прикладу:

якщо за основним місцем роботи встановлений 5-денний робочий тиждень, а за сумісництвом 6-денний, розрахунок середньої заробітної плати здійснюється виходячи з суми нарахованої в розрахунковому періоді заробітної плати за основним місцем роботи та за сумісництвом та кількості відпрацьованих у ньому робочих днів за основним місцем роботи.

По другому прикладу:

якщо за основним місцем роботи облік робочого часу ведеться в днях, а за сумісництвом робочий час підсумовується або його облік ведеться в годинах, розрахунок здійснюється виходячи з кількості відпрацьованих робочих днів за основним місцем роботи.

<...>

Заступник директора Департаменту політики державного соціального страхування О. Постоюк



коментар редакції

Розрахунок лікарняних сумісникам

Відповідно до ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III

лікарняні компенсують втрату заробітної плати за період тимчасової непрацездатності.

Оплата періоду тимчасової непрацездатності сумісникам нараховується за дні (години), які є робочими на тому підприємстві, де застрахована особа працює за сумісництвом

. А отже, було б логічним, щоб і середня заробітна плата для обчислення допомоги розраховувалася виходячи з днів (годин) розрахункового періоду, відпрацьованих за сумісництвом.

Проте в прикладі до п. 21 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, середній заробіток розраховується виходячи з

кількості днів, відпрацьованих за основним місцем роботи. Такий же висновок містився в листі Мінпраці від 11.09.2006 р. № 912/020/153-06 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 79).

Якщо режим роботи за основним місцем роботи і за сумісництвом однаковий, то жодних проблем з розрахунком не виникає, але так буває не завжди. У зв’язку з цим Мінпраці було поставлено запитання про порядок обчислення середньої заробітної плати сумісникам у таких ситуаціях:

1) кількість відпрацьованих днів у межах розрахункового періоду за основним місцем роботи і за сумісництвом не співпадає (за основним місцем роботи встановлено 5-денний робочий тиждень, а за сумісництвом — 6-денний);

2) за одним місцем роботи розрахунок лікарняних здійснюється на основі середньоденної заробітної плати, а за іншим — виходячи із середньогодинної.

У першому випадку, на думку Мінпраці, розрахунок середньої заробітної плати для оплати періоду тимчасової непрацездатності за сумісництвом здійснюється виходячи з відпрацьованих у розрахунковому періоді робочих днів

за основним місцем роботи. Отже, працівників цього відомства не турбує той факт, що середньоденна заробітна плата за сумісництвом при такому підході буде вищою, ніж при розрахунку виходячи з відпрацьованих днів за сумісництвом.

Щодо другої ситуації, незважаючи на те що за сумісництвом робочий час ураховується в годинах або застосовується підсумований облік робочого часу, з точки зору працівників Мінпраці розрахунок середнього заробітку має також здійснюватися виходячи з кількості

відпрацьованих робочих днів за основним місцем роботи.

Зауважимо, що прагнення дотримуватись одного разу зробленого висновку призводить до парадоксальних результатів. Отриману

середньоденну заробітну плату не може бути використано при розрахунку суми лікарняних, адже виходячи з умов, викладених у прикладі, розрахунок за сумісництвом має провадитися виходячи з кількості робочих годин, що припадають на період тимчасової непрацездатності за графіком роботи застрахованої особи. У зв’язку з цим це питання залишається відкритим і вимагає додаткових роз’яснень.

Наталія Вороная

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі