Теми статей
Обрати теми

Щодо подання фінансової звітності державному реєстратору

Редакція ПБО
Лист від 16.03.2007 р. № 1897

Щодо подання фінансової звітності державному реєстратору

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 16.03.2007 р. № 1897

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва опрацював <...> звернення <...> і повідомляє наступне.

1.

Щодо форми, за якою підприємства зобов’язані подавати (надсилати рекомендованим листом) державному реєстратору фінансову звітність про господарську діяльність у складі балансу і звіту про річні фінансові результати.

Частиною четвертою ст. 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон № 996) встановлено, що форми фінансової звітності підприємств (крім банків) і порядок їх заповнення встановлюються Міністерством фінансів України

за погодженням з Державним комітетом статистики України.

2.

Стосовно порушеного питання — чи повинна фінансова звітність, що подається державному реєстратору, містити відмітку відповідного органу державної статистики про дату отримання ним цієї звітності.

З 1 січня 2007 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України» від 09.02.2006 р. № 3422, згідно з яким уносяться деякі зміни до Законів України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон № 755) та «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»...

Зокрема, зазначеним Законом доповнюється:

частина друга ст. 17 Закону № 755 абзацом такого змісту: «

фінансова звітність про господарську діяльність юридичної особи (крім бюджетних установ) у складі балансу і звіту про річні фінансові результати»;

стаття 14 Закону № 996 частиною третьою такого змісту: «Підприємства (крім бюджетних установ) зобов’язані подавати (надсилати рекомендованим листом) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи

не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, фінансову звітність про господарську діяльність у складі балансу і звіту про річні фінансові результати».

Тобто перелік відомостей

про юридичних осіб, що включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Єдиний державний реєстр), доповнено відомостями про фінансову звітність про господарську діяльність юридичної особи (крім бюджетних установ) у складі балансу і звіту про річні фінансові результати.

Однак

зазначеним вище Законом механізм внесення державним реєстратором до Єдиного державного реєстру відомостей про фінансову звітність про господарську діяльність юридичної особи не встановлено.

З метою виконання вимог закону стосовно включення до Єдиного державного реєстру відомостей про фінансову звітність про господарську діяльність юридичної особи Держпідприємництвом разом з Держкомстатом України

готується спільне роз’яснення щодо порядку внесення державним реєстратором до Єдиного державного реєстру відомостей про фінансову звітність про господарську діяльність юридичної особи.

3.

Щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій до суб’єктів господарювання (та/чи їх службових осіб), які не відзвітували перед державним реєстратором.

Застосування штрафних (фінансових) санкцій до суб’єктів господарювання (та/чи їх службових осіб), які не відзвітували перед державним реєстратором, Законами № 755 та № 996

не встановлено.

Водночас ст. 1642 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що порушення законодавства з фінансових питань, зокрема внесення неправдивих даних до фінансової звітності, неподання фінансової звітності,

тягнуть за собою накладення штрафу.

Про порядок застосування штрафних (фінансових) санкцій до суб’єктів господарювання (та/чи їх службових осіб), які не відзвітували перед держав-ним реєстратором,

роз’яснення будуть надані також спільним листом Держпідприємництва та Держкомстату України.

 

В. о. голови К. Ващенко



коментар редакції

Фінзвітність для держреєстратора подається без відміток статистики

 

На підставі ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон про бухоблік) підприємства (крім бюджетних установ)

зобов’язані подавати (направляти рекомендованим листом) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, наступного за звітним періодом, фінансову звітність про господарську діяльність у складі балансу та звіту про річні фінансові результати. Така норма з’явилася в Законі про бухоблік завдяки змінам, унесеним Законом України від 09.02.2006 р. № 3422-IV. Причому вона стосується і суб’єктів малого підприємництва.

Оскільки ці зміни набули чинності

з 1 січня 2007 року, іноді виникало запитання: чи потрібно держреєстратору подавати таку звітність уже за 2006 рік? Схоже, на це запитання слід дати позитивну відповідь. Зауважимо, що звітність подається за формою, діючою до 1 січня 2007 року (про це див. спільний лист Мінфіну та Держкомстату від 17.01.2007 р. № 31-34000-10-8/579 № 04/4-6/5 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 8).

У зв’язку з необхідністю подання такої звітності у бухгалтерів підприємств виникають додаткові запитання. Причому деякі з них викликано виключно нав’язуванням окремими держреєстраторами різного роду додаткових умов подання фінзвітності. У першу чергу йдеться про настійливі (і відразу зазначимо — незаконні) вимоги, що звучать з вуст високопоставлених фахівців Держкомпідприємництва, про надання держреєстраторам фінансової звітності (балансу та звіту про фінрезультати)

з обов’язковою відміткою відповідного органу статистики про дату отримання ним цієї звітності.

Держкомпідприємництва в листі, що коментується, на пряме запитання про необхідність наявності такої відмітки на комплекті фінзвітності для держреєстратора не дав чіткої відповіді. Про відношення до цього запитання Держкомстату можна судити з його листа від 14.03.2007 р. № 04/4-6/103 (див. с. 38). На додаток до зазначеного листа Держкомстату має сенс звернути увагу ще ось на який момент. Дійсно, чинні нормативно-правові акти не містять порядку проставляння на бланках фінансової звітності інформації про її отримання органами статистики. Але навіть якщо б такий порядок був, сам факт його наявності не означав би обов’язковості проставляння такої відмітки на комплекті фінзвітності для її подання держреєстратору. Адже Закон про бухоблік відповідних вимог не висуває.

У листі, що коментується, Держкомпідприємництва зазначає також і про

відповідальність за неподання звітності держреєстратору. Його відповідь була очікуваною. Нагадаємо, що ст. 1642 КпАП передбачає відповідальність, зокрема, за внесення неправдивих даних до фінансової звітності, неподання фінансової звітності в розмірі від 136 до 255 грн., а за повторне протягом року порушення — від 170 грн. до 340 грн. Причому на підставі ст. 2341 КпАП справи про такі адміністративні правопорушення розглядають органи КРУ, які і приймають рішення про притягнення винних осіб до адмінвідповідальності.

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі