Теми статей
Обрати теми

Спільна діяльність без створення юридичної особи не підлягає патентуванню

Редакція ПБО
Лист від 26.06.2006 р. № 6962/6/15-0416

Спільна діяльність без створення юридичної особи не підлягає патентуванню

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.06.2006 р. № 6962/6/15-0416

(витяг)

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток на суму вартості торгового патенту, одержаного на здійснення торгівлі за готівкові кошти договором про спільну діяльність без створення юридичної особи і повідомляє наступне.

Згідно із частиною другою статті 1 Закону України від 23.03.96 р. № 98/96-ВР «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» суб’єктами правовідносин, які підлягають регулюванню за цим Законом, є юридичні особи та суб’єкти підприємницької діяльності, що не мають статусу юридичної особи, — резиденти і нерезиденти, а також їх відокремлені підрозділи (філії, відділення, представництва тощо), які займаються підприємницькою діяльністю, передбаченою частиною першою цієї статті.

Статтею 55 Господарського кодексу України визначено поняття суб’єкта господарювання, а саме:

суб’єктами господарювання визнаються учас-ники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов’язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Суб’єктами господарювання є:

1) господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Тобто згідно із діючою редакцією Господарського кодексу України

договір про спільну діяльність без створення юридичної особи не є суб’єктом господарювання.

Враховуючи викладене,

спільна діяльність без створення юридичної особи не підлягає патентуванню.

Перший заступник голови Г. Оперенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі