Теми статей
Обрати теми

Поставка активів спільної діяльності одному з учасників є об’єктом оподаткування ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 13.01.2006 р. № 351/7/16-1517-26

Поставка активів спільної діяльності одному з учасників є об’єктом оподаткування ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.01.2006 р. № 351/7/16-1517-26

Державна податкова адміністрація України розглянула лист щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з продажу активів спільної діяльності одному з учасників такої спільної діяльності, який уповноважений вести податковий облік спільної діяльності, і повідомляє.

Відповідно до підпункту 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість» об’єктом оподаткування є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, в тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення заборгованості заставодавця, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у користування лізингоотримувачу (орендарю).

Згідно з пунктом 1.4 статті 1 Закону

поставка товарів — це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатної поставки товарів (результатів робіт) та операції передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) згідно з договорами фінансової оренди (лізингу) або поставки майна згідно з будь-якими іншими договорами, умови яких передбачають відстрочення оплати та передачу права власності на таке майно не пізніше дати останнього платежу.

Крім цього, підпунктом 3.2.8 пункту 3.2 статті 3 зазначеного Закону при здійсненні спільної (сумісної) діяльності передача товарів (робіт, послуг) на баланс платника податку, уповноваженого договором вести облік результатів такої спільної діяльності, вважається поставкою таких товарів (робіт, послуг).

Пунктом 1.2 статті 1 Закону визначено, що

для цілей оподаткування дві чи більше особи, які здійснюють спільну (сумісну) діяльність без створення юридичної особи, вважаються окремою особою у межах такої діяльності.

Облік результатів спільної (сумісної) діяльності ведеться платником податку, уповноваженими на це іншими сторонами, згідно з умовами договору, окремо від обліку господарських результатів такого платника податку.

Для цілей оподаткування господарські відносини між учасниками спільної (сумісної) діяльності прирівнюються до відносин на основі окремих цивільно-правових договорів

.

Враховуючи зазначене,

операція з поставки активів спільної діяльності одному з учасників такої спільної діяльності, який уповноважений вести податковий облік спільної діяльності, є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

У разі якщо оплата

учасником спільної діяльності за поставлені активи здійснюється шляхом оплати частини таких активів грошовими коштами, а іншої частини шляхом зарахування раніше здійсненого внеску такого учасника, що придбає активи, до спільної діяльності, база оподаткування податком на додану вартість визначається відповідно до пункту 4.2 статті 4 Закону України «Про податок на додану вартість», виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни.

Директор Департаменту податку на додану вартість Ю. Лапшин

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі