Теми статей
Обрати теми

Порядок ведення податкового обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи

Редакція ПБО
Порядок від 30.09.2004 р. № 571

Затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 30 вересня 2004 р. № 571

Порядок ведення податкового обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 жовтня 2004 р. за № 1389/9988

1. Цей Порядок розроблено згідно з підпунктом 7.7.7 пункту 7.7 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон).

2.

Цей Порядок застосовується особою, яка уповноважена іншими сторонами згідно з умовами договору про спільну діяльність вести облік результатів спільної діяльності (далі — уповноважений платник), та учасниками такого договору.

3.

Облік результатів спільної діяльності ведеться уповноваженим платником окремо від обліку результатів іншої господарської діяльності такого платника.

4. Якщо договір про спільну діяльність укладено між платником (платниками) податку на прибуток підприємств (далі — податок) та особою (особами), що не є платником (платниками) податку, то уповноваженим платником, у частині

ведення податкового обліку, може бути виключно особа, що є платником податку.

5.

При визначенні результату спільної діяльності не включаються до складу доходу уповноваженого платника суми грошових або майнових внесків, що надходять згідно з договорами про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи.

6. При виплаті уповноваженим платником частини прибутку від спільної діяльності іншому учаснику спільної діяльності такий платник нараховує на цю частину податок за ставкою, яка встановлена пунктом 10.1 статті 10 Закону. Податок уноситься уповноваженим платником до бюджету до / або одночасно з указаною виплатою.

7. У разі, якщо весь або частина прибутку від спільної діяльності не розподіляються протягом звітного періоду,

з метою оподаткування такий прибуток (частина) вважається розподіленим між учасниками згідно з умовами договору про спільну діяльність на кінець такого звітного періоду і підлягає оподаткуванню у порядку, установленому пунктом 6 цього Порядку. При цьому податок з такого прибутку вноситься уповноваженим платником до бюджету в терміни, установлені для сплати податку за відповідний період.

8. Уповноважений платник несе відповідальність за утримання та перерахування до бюджету податку, який було обчислено від спільної діяльності.

9. Якщо уповноважений платник здійснює на користь нерезидента-учасника договору про спільну діяльність виплату доходу, отриманого таким нерезидентом від здійснення спільної діяльності на території України (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в гривнях), то такий платник зобов’язаний утримувати під час виплати такого доходу та сплачувати

податок у розмірі 15 відсотків від суми такого доходу за рахунок такої виплати.

10. У разі, якщо протягом звітного періоду витрати, зазнані уповноваженим платником у зв’язку з проведенням спільної діяльності, перевищують доходи, отримані від таких операцій,

балансові збитки переносяться на зменшення доходів майбутніх податкових періодів від такої спільної діяльності до повного погашення таких збитків.

11.

Платники податку, які отримують дохід від спільної діяльності, з якого сплачено податок, не включають такий дохід до складу валового доходу.

12.

У разі, якщо платник податку — учасник спільної діяльності передає товари (результати робіт, послуг) з метою їх подальшого використання у такій діяльності, то така передача відображається у податковому обліку цього платника у порядку, установленому для продажу відповідних товарів (результатів робіт, послуг). Уповноважений платник, який отримує товари (результати робіт, послуг) від іншого учасника спільної діяльності з метою їх подальшого використання у такій діяльності, відображає отримання вказаних товарів (результати робіт, послуг) у відповідних рядках звіту та додатків до нього в порядку, установленому для придбання товарів (результатів робіт, послуг). Продажна (покупна) ціна товарів (результатів робіт, послуг), зазначених у цьому абзаці, визначається на рівні їх вартості, яка зафіксована в договорі про спільну діяльність.

Будь-які інші операції з передання коштів або товарів (результатів робіт, послуг) між учасниками спільної діяльності відображаються у податковому обліку таких учасників у порядку, установленому законодавством з питань оподаткування.

13.

У разі, коли основні фонди платника податку — учасника спільної діяльності використовуються як у власній господарській діяльності, так і в спільній діяльності, частина амортизаційних відрахувань за цими основними фондами враховується у звіті та додатку до нього в сумі, яка так відноситься до загальної суми нарахованих амортизаційних відрахувань звітного періоду за цими фондами, як сума доходів, отриманих від спільної діяльності, відноситься до загальної суми таких доходів та валових доходів, отриманих цим платником від власної господарської діяльності.

14.

Розподіл витрат платника податку — учасника спільної діяльності, які включаються до складу валових витрат та одночасно пов’язані як з власною господарською діяльністю такого плат-ника, так і зі спільною діяльністю, відбувається аналогічно вимогам пункту 13 цього Порядку.

15. Якщо в разі закінчення договору про спільну діяльність платник податку — учасник такої діяльності отримує кошти або майно, вартість яких перевищує вартість унесених у таку діяльність коштів або майна, яка зафіксована в договорі про спільну діяльність, то

сума такого перевищення включається до валового доходу такого учасника.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів
та банківської діяльності С. Терьохін

Заступник директора Департаменту методології О. Задорожний

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі