Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Платником земельного податку є власник земельної ділянки

Редакція ПБО
Стаття

Платником земельного податку є власник земельної ділянки

Товариство, що має державний акт на право власності на земельну ділянку, уклало договір про спільну діяльність з іншою юридичною особою. Вкладом товариства є земельна ділянка, а вкладом іншого учасника спільної діяльності — виключно грошові кошти. Відповідно до умов договору ведення результатів спільної діяльності покладено на іншого учасника, у зв’язку з чим земельну ділянку передано товариством на його баланс. Хто у такому випадку буде платником земельного податку до бюджету?

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України від 25.10.2001 р. № 2768-III (зі змінами та доповненнями, далі — Земельний кодекс), а розміри та порядок плати за використання земельних ресурсів визначено Законом України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII (у редакції Закону України від 19.09.96 р. № 378/96-ВР, зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 2535-XII).

Відповідно до норм Земельного кодексу земля в Україні може перебувати у приватній, комунальній та державній власності, у постійному користуванні та на умовах оренди.

Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами, а право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до законодавства (ст. 126 Земельного кодексу).

Як установлено ст. 2 Закону № 2535-XII, власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів — учасників угоди про розподіл продукції, сплачують земельний податок. Справляння земельного податку за земельні ділянки, надані в користування у зв’язку з укладанням угоди про розподіл продукції, замінюється розподілом виробленої продукції між державою та інвестором на умовах такої угоди. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.

Згідно зі ст. 5 Закону № 2535-XII об’єктом плати за землю є земельна ділянка, а також земельна частка (пай), яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, а суб’єктом цієї плати (платником) — власник земельної ділянки, земельної частки (паю) і землекористувач, у тому числі орендар.

Оскільки товариство — власник земельної ді-лянки

, що підтверджується державним актом на землю, то відповідно до норм Закону № 2535-XII воно є платником земельного податку до бюджету. Необхідно зазначити, що згідно зі ст. 4 цього Закону розмір земельного податку не залежить від результатів господарської діяльності власників землі та землекористувачів.

Відповідь підготовлено за сприяння

Катерини Гривнак, начальника відділу плати за землю та місцевих податків і зборів
Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів)
ДПА України

«Вісник податкової служби України», 2007, № 6

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі