Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку заповнення податкових накладних

Редакція ПБО
Лист від 01.03.2007 р. № 4148/7/16-1517

Щодо порядку заповнення податкових накладних

Лист Державної податкової адміністрації України від 01.03.2007 р. № 4148/7/16-1517

ДПАУ розглянула лист ВАТ щодо порядку заповнення податкових накладних і повідомляє.

Відповідно до вимог підпункту 7.2.3 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» податкова накладна складається у момент виник-нення податкових зобов’язань продавця у двох примірниках. Оригінал податкової накладної надається покупцю, копія залишається у продавця товарів (робіт, послуг).

Для операцій, що оподатковуються і звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні.

Відповідно до пункту 9 наказу ДПАУ від 30.05.97 р. № 165, зі змінами та доповненнями, внесеними наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244 «Про затвердження форми податкової накладної та порядку її заповнення», для операцій, що оподатковуються або звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні.

Тобто при одночасній поставці одному покупцю як оподатковуваних товарів (послуг), так і таких, що звільнені від оподаткування, продавець складає окремі податкові накладні (не допускається заповнення в одній накладній одночасно графи 10 та граф 7, 8 і 9).

До розділу II податкової накладної вносяться всі дані по товаротранспорт-них витратах продавця згідно з договором, які не входять до договірної (контрактної) вартості товарів.

Як зазначено у листі ВАТ, постачальники ВАТ поставляють металобрухт залізничним транспортом, у зв’язку з чим ними було укладено відповідні договори з перевізником — Укрзалізниця. Тобто послуги по перевезенню металобрухту надаються перевізником (Укрзалізниця) постачальникам ВАТ, на підставі чого в момент виникнення податкових зобов’язань Укрзалізницею складаються податкові накладні (залізничні накладні), оригінали яких надаються покупцям (постачальникам ВАТ).

Таким чином,

при здійсненні операцій з поставки металобрухту підприємству ВАТ постачальники не заповнюють розділ II податкової накладної (товаротранспортні витрати продавця), а вартість послуг по транспортуванню включається до вартості металобрухту.

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

Транспортні послуги при здійсненні пільгованих поставок

Для визначення порядку оподаткування вартості доставки (транспортних послуг) та виписування податкових накладних потрібно врахувати можливість застосування різних варіантів формулювання договірних умов у частині «розподілу» витрат на транспортування. Ці варіанти безпосередньо впливають на оподаткування транспортної компоненти і як наслідок — на порядок виписування податкової накладної.

1

. Вартість доставки включається до ціни товару. При цьому доставка товарів (покупцю або в інше застережене в договорі місце) входить до обов’язків постачальника. Вартість доставки в договорі поставки (купівлі-продажу) не виділяється і окремо покупцем не оплачується, тобто доставка здійснюється за рахунок постачальника. У цьому випадку розділ II «Товаротранспортні витрати» податкової накладної не заповнюється, і вся вартість поставки металобрухту (в якій «сидять» і транспортні витрати) звільняється від обкладення ПДВ (п. 11.44 Закону про ПДВ). Саме цей варіант організації договірних відносин розглянуто в листі ДПАУ, що коментується. Додамо також, що при здійсненні пільгованих поставок (зокрема, металобрухту) сума ПДВ з витрат на доставку, що окремо не виставляються покупцю, до складу податкового кредиту постачальника не потрапляє (оскільки не дотримуються умови для формування податкового кредиту, що висуваються п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ), а відноситься до валових витрат (або проводиться розподіл між податковим кредитом та валовими витратами, якщо одночасно покупцям доставляються як пільговані, так і оподатковувані товари).

2

. Вартість доставки не включається до ціни товару. Покупець відшкодовує ці витрати постачальнику. Причому не важливо, здійснює постачальник доставку товарів власним транспортом чи залучає транспортну організацію (у тому числі на підставі посередницького договору). У такому разі саме і спрацьовує п. 13 Порядку заповнення податкової накладної, на підставі якого до розділу II податкової накладної вносяться всі дані щодо товаротранспортних витрат продавця згідно з договором, які не входять до договірної (контрактної) вартості товарів. «Виставляння» покупцю цих витрат є фактично операцією з поставки послуг (тобто самостійною оподатковуваною опера-цією). Тому одночасне включення до податкової накладної як вартості пільгованої поставки (металобрухту), так і вартості транспортних послуг, яка відшкодовується покупцем, є порушенням п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ (а також п. 9 Порядку заповнення податкової накладної).

Отже, у цьому разі заповнюються

дві податкові накладні. Перша — на вартість поставки металобрухту (із заповненням гр. 10 розділу І), а друга — на вартість доставки (із заповненням гр. 7 розділу І). Крім того, податковий кредит з ПДВ постачальника щодо транспортних витрат зберігається, оскільки на «виході» такі транспортні послуги обкладаються ПДВ.

Якби в межах цього варіанта оформлення договірних відносин поставлявся товар, що обкладається ПДВ, то виписувалася б одна податкова накладна, в якій одночасно заповнювалися б роз-діл І і розділ II (гр. 7).

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі